Популаризација руског језика и културе у Словенији

17-06-2013 11:17:01 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/Luigi Rosa/cc-by-sa 3.0/ vo |


Руски Центар Науке и Културе у Љубљани ради на популаризацији руског језика и културе у Словенији. Недавно је у организацији Центра била одржана велика манифестација, посвећена Дану руског језика, који се празнује 6.јуна.

Валерија Киликова стручњак ове институције:

- У Словенији, руски језик није био тако популаран, као например у Пољској, Немачкој или Мађарској. Ни у бившој Југославији, руски се није тако активно изучавао, као у неким другим државама. Сада, наравно, интерес ка њему расте у вези са растом броја предузећа која наступају на руском тржишту, као што је на пример „Крка“ или „Горење“. У вези са тим, што ће ускоро кроз Словенију пролазити „Јужни ток“, мени се чини да ће популарност руског језика расти још више.

На каквим пројектима популаризације језика још ради Руски Центар Науке и Културе у Љубљани?

- У нашем центру ради и одлична библиотека, у којој постоји доступ електронским ресурсима библиотеке Јељцина у Петербургу. Наши посетиоци могу користити више од 35 хиљада дигиталних материјала у вези са историјом, филологијом. Располажемо и виртуелном филијалом Руског музеја, где су сакупљене све његове колекције. Ово нам даје могућност и да спроводимо дигиталне екскурзије по музеју. Наш центар спроводи и јединствени пројекат „Дан гимназије“. Ученици гимназија долазе код нас и проводе неколико часова како би изучавали руски језик. Они такође посећују и ове дигиталне библиотекарске ресурсе и виртуелно Руски музеј. Посете гимназијалаца се завршавају традиционалним испијањем руског чаја, уз чувене руске пирошке. Требало би поменути да ове чувене руске кифлице деца сама праве уз будно око искусног стручњака.

Руски Центар Науке и Културе у Љубљани спровео је и дуге велике пројекте, који су повезани са популаризацијом руског језика и културе у Словенији. Прошле године био је одржан „Ехо суздаљског фестивала анимираног филма“, а ове године, буквално ових дана фестива „Арт-кино“, на којем су учествовали студентски и дипломски радови не само руских, већ и међународних школа.

- Традиционално, на данашњи дан (Дан Руског језика), ми награђујемо учеснике Свесловенске Олимпијаде руског језика. То је свођење резултата током годину дана и зато деца очекују овај дан са нестрпљењем. То је један од ретких догађаја, где учествује и сам амбасадор Русије у Словенији. Он уручује награде победницима. На овај дан, у великој сали нашег центра, окупљају се ученици школа, који су учествовали на Олимпијади, са својим наставницима и родитељима. Ове године то је било 39 ученика из 7 гимназија, који су добили прилично озбиљне награде. Ради се о томе, да ће наши партнери из Петербурга, аутономна некомерцијална организација „Алфа дијалог“, током последње недеље јуна одржати руску филолошку школу у словеначкој бањи Чатеж. То је награда фонда „Руски свет“. У овом образовном програму, учествовали су предавачи из петербуршког института Герцена. Тридесеторо словеначке деце добило је бесплатно путовање- учење руског језика и упознвања са руском културом. А тамо ће бити и 40-так деце из разних региона Русије. То ће бити одлична могућност за узајамну комуникацију. А у јулу ће победници Сверуске Олимпијаде руског језика отпутовати у Москву и боравиће на чувеном Универзитету који носи име Ломоносова.

Још да додамо да је у љубљанском Центру сада у току изложба „Приче из провинсције“- у част Дана Русије. А 16.јуна овде ће бити отворена још једна изложба фотографије, посвећена 50.годишњици лета у космос прве жене космонаута- Валентине Терешкове.

Григориј Соколов,