Путин: Ви желите људима који својим непријатељима једу изнутрице да испоручујете оружје?

18-06-2013 08:55:01 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |

Путин и Камерон се договорили о превладавању неслагања


Сиријски конфликт је очекивано био главна тема преговора Владимира Путина и Дејвида Камерона, који су одржани у Лондону уочи самита Велике осморке. На завршној конфренцији за штампу британски премијер је набројао достигнућа и успехе у билатералним односима.

То је рад на решавању глобалних питања – у УН и Великој осморци, увећавање међусобних инвестиција, развој бизнис-веза, сарадња у финансијској и другим сферама. Ипак у главном питању које се тиче међународних односа, сиријском, за сада нема разумевања. Британија инсистира на потпуној одговорности сиријских власти за квропролиће. Такође Камерон је потврдио да Лондон верује доказима које су представиле САД да Асад трује свој народ гасом. Ипак, британски премијер је био оптимистичан – неслагања између Москве и Лондона могу да буду превладана.

Важан резултат преговора било је и то што је Камерон потврдио: Британија мада и декларише своју помоћ сиријској опозицији и подржала је укидање емгарга на испоруку оружја, сама га неће испоручивати. За сада у Сирији нема опозиције која може да гарантује поштовање права националних и религиозних мањина, то је непромишљено чинити, подвукао је премијер. Руски председник у току конференције за штампу поново је морао да одговара на питање зашто Русија испоручује оружје "диктатору" на чијим рукама је крв деце.

- Мислим да нећете одрицати да је крв на рукама обе стране. И увек се поставља питање ко је за то крив. Тешко да треба подржавати људе који не само да убијају своје непријатеље, већ и једу њихове изнутрице пред очима публике и пред камерама. Ви желите тим људима да испоручујете оружје?

Између осталог, разне дражве реагују на ситуацију у Сирији на разне начине, пратећи своје циљеве. Тако је Каиро прекинуо односе са Дамаском. А власти Ирана су решиле да пошаљу у Сирију 4000 војника. Елитни Корпус стража Исламске револуције ће помоћи председнику Башару Асаду. Експерти истичу: подржавајући Сирију, Иран покушава да заштити себе. Тог мишљења се придржава и руководилац Санкт-Петербуршког центра за проучавање савременог Блиског Истока Гумер Исајев.

- Још бивши председник САД Буш инсистирао је на ликвидацији режима такозване Осе зла. Али и при мирољубивом Обами води се ништа мање ефикасна борба против режима који се не налазе у контексту америчке политке на Блиском Истоку. Логично је претпоставити да пре или касније у Ирану ће бити покренути исти процеси.

Са свих страна Иран је окружен не сасвим добронамерним земљама. И суперсиле у погледу њега гаје врло сумњиве емоције. У Сирији се налазио близак по духу режим Асада. Очување Асада у Сирији важан је религиозни и геополитички фактор за Иран.

Дамаск подржава и либански шитски покрет Хезболах.

Према подацима медија, у Јордану све већ налази око три хиљаде војника из САД који помажу сиријској опозицији. И очигледно не само саветима. Једноставније говорећи, у базама у Јордану увежбавају сиријске терористе. Али усијавање ситуације може да не крене на руку нафтним монарсима Персијског залива у суседима Сирије, сматра руководилац Центра за источна истраживања дипломатске академије МСП Русије Андреј Володин.

- Климањем сиријског режима они могу на крају крајева да расклимају свој режим, као што се десило у Турској. У Турској страсти се не смирују. И то је једна од последица, мада не главна, интервенције Турске у унутрашње ствари Сирије. Била је пређена црвена линија коју је својевремено подвуао Кемал Ататурк: треба се бавити својим пословима, а не мешати се у туђе.

У Русији на разне најаве за забрану летова реаговали су одмах. Москва је истакла: успостављање такве зоне изнад територије Сирије на рачун размештања комплекса у суседном Јордану биће кршење међународног права.

Полина Черница,