Одлагање самита Г-8: не обична немарност

18-06-2013 08:07:03 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Тридесет девети самит Г8 започео је непријатним инцидентом. Британска страна није спремна да прими лидере Велике осморке у Северној Ирској у недељу, као што је било планирано. Владимир Путин који намерава да одлети у Белфаст, остао је у Лондону до понедељка, саопштила је прес-служба шефа државе.

Задржавање у главном граду Магловитог Албиона преседник Русије је искростио да се састане са представницима британских економских кругова, као и са главним уредником листа Фајненшл Тајмс и листа Економист. Неки медији су већ назвали одлагање самита осморке скандалом. Догађај је ванредан, слажу се експерти, сличних преседана практично нема. Али политички аналитичар Александар Фоменко не искључује да је одлагање манифестације помогло да се избегне још већи скандал.

- Могуће да је то немар, могуће да су се појавиле још неке околности више силе које не омогућавају да се започне сатанак на време. Могуће да су питању разлози безбедности. У сваком случају, ако су се појавиле околности које траже одлагање, разуме се, боље је одложити. Него да се почне на време и да се добије скандал светских размера ако се нешто ванредно деси за време саме манифестације.

Самит Велике осморке је догађај светских размера. И скоро је невероватно да одговорни политичари и државе не успеју на време да га припреме. Тим пре горди Британци тешко да су могли да дозволе себи такав немар – то значи да су узроци са кашњење озбиљнији него што је спорост стране домаћина, уверен је шеф одељења за европску безбедност Европског института РАН Дмитриј Данилов.

- Не сећам се да су такви случајеви били управо због неспремности стране домаћина. Дешавало се одлагање манифестација виског нивоа, одлагање самита, али иза тога су се крили озбиљни мотиви. Зато по мени сада није реч о неспремности стране домаћина.

Верзија је мноштво, и прво што пада на памет је безбедност. Северна Ирска није најмирније место, подсећају експерти. Ако су специјалне службе имале неке бојазни или се појавила информација о могућим претњама по лидере осморке, то је могло да буде оправдан повод за одлагање манифестације. Између осталог могли су да буду и други разлози. О тешкоћама политичког својства говори Дмитриј Данилов.

На пример, последње скандалозне чињенице које се појављују поводом прислушкивања званичних лица – између осталог и телефони, прегледање интернет порука. Оптужује се између осталог и британска страна. Наравно, ако се сличне ствари појављују пред тако велики догађај као што је самит осморке, може се претпоставити да је појединој земљи потребно време да се припреми да реагује на нову скандалозну ситауцију.

Експерти не искључују да ће тема одлагања самита Г8 бити развијена у кулоарима и медијима. Тада ће узроци одлагања вероватно постати извесни.

Влад Гринкевич,