Гаспром и Република Србска са "Мапом пута" до реализације Јужног тока

18-06-2013 06:40:15 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Изградња Јужног тока кроз Републику Српску почеће крајем наредне године, а прве количине гаса кроз гасовод требало би да стигну 2016. године. Ово је прецизирано мапом пута коју су 14. јуна у Бањалуци потписали председник Републике српске Милорад Додик и заменик председника управног одбора Гаспрома Александар Медведев.

До краја године биће затворена техничка и финансијска конструкција пројекта. 2014. година ће бити за прикупљање домунетације, а почетак изградње ће почети крајем следеће или почетком 2015. године. Овако је дефинисано у "Мапи пута", а која обавезује Гаспром и Републику Српску да поштују овај документ о реализацији "Јужног тока".

О реализацији и будућности пројекта Александар Медведев је навео:

- Ми ћемо при изградњи крака гасовода узети у обзир не само тренутну потрошњу гаса него и планирано повећање потрошње јер верујемо да ће се гас користити и за производњу топлотне енергије.

Да би гас могао постати још исплативији енергент доказ је и информација коју је Гаспром саопштио русководству Републике Српске и председнику РС:

- Добили смо и једну добру вест коју је донио господин Медведев, а то је да је одлучено да се гас за БиХ, то јест, за наше потрошаче смањи цена за 13% што говори о томе да компанија Гаспром има осетљивост за овај простор и да уважава ситуацију у којој се овде налазимо.

Такође је одлучено је о још једној погодности за Републику Српску, а то је да се транспорт гаса неће плаћати, истакао је министар индустрије, енергитике и Рударства РС Жељко Ковачавић:

- Овај гас који долази долази трасом која је дуга 5400 километара. Данас смо добили уверење, а то се плаћа, транспорт гаса се плаћа, да ће гас бити испоручиван на граници Републике Српске, односно БиХ. То је други бонус.

Александар Медведев је најавио да ће осим градње Јужног тока започети и изградња електрана на гас те да експерти ових дана врше провере. Такође, је и напоменуо да ће бити и повољнија цена гаса која ће се ретроактивно примењивати од марта ове године.

Још раније је саопштено да ће гасне електране капацитета по 250 мегавата највероватније бити изграђене у Приједору и на територији града Бијељина, док би у Бањалуци била изграђена топлана на гас снаге 150 мегавата, а која би требало да буде завршена до 2017. године.

Изградња гасовода Јужни Ток требала би да буде завршена до 2016. године. У Гаспрому процењују да ће у овај пројекат уложити пола милијарде евра.

Потписани документ, тврде потписници отвара нови ниво сарадње Русије са Републиком Србском, те су саопштили да се и на нивоу БиХ подржава пројекат гасификације.

Будућа оквирна траса ићи ће од границе са Србијом преко Бијељине, Брчког, Лакташа, Бањалуке, Приједора до Новог Града са могућим прикључцима према Федерацији Босне и Херцеговине.

Мапа пута је правно обавезујући документ и гаранција да Јужни Ток долази у Републику Српску, уверио је и руски амбасадор, господин Александар Боцан Харченко:

- Овај документ "Мапа пута" је доказ да се пројекат крака за "Јужни ток" креће у смеру имплементације, потпуне реализације.

Пројектом је планирано да се у Републици Србској до 2025. године вишеструко повећа потрошња природног гаса, односно за више од 20 пута са тренутних 90 милиона кубних метара на две милијарде кубика годишње, те би се на тај начин у потпуно искористио потенцијал гасовода.

Гасовод "Јужни ток" ће гасом снабдевати европске потрошаче са трасом која иде по дну Црног мора, преко Бугарске, Србије, Мађарске, Аустрије до Италије, са досад утврђеним интерконекцијама из Србије према Републици Србској и Хрватској.

Ово је веома значајан пројекат за Републику Српску и њену енергетску стабилност и будућност, а гасификација ће омогућити и повећање стандарда становништва и бити веома јак подстицај привреди, као јак основ за будуће инвестиције у Републику Српску јер се реализацијом крака "Јужног тока" обезбеђује сигурна енергија, а која је услов за успешно привређивање.

Вања Савићевић,