Путин и Обама се договорили да подстакну процес мировних преговора о Сирији

19-06-2013 04:35:52 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Сиријска криза, као што се и очекивало, постала је једна од главних тема дневног реда првог дана самита Велике осморке у Северној Ирској. Дан раније у штампи су се појавиле прилично оштре оцене руског става о регулисањи сиријске кризе: писали су да ће Путин на самиту иступити сам против својих партнера. Ипак састанци у буквалном смислу на маргинама самита, који се одржавају ове године у престижном голф-летовалишту, показали су да су лидери заинтересовани за дијалог о регулисању сиријске кризе.

Преговори Путина и Обаме били су претпоследњи у богатом програму првог дана самита у Лох-Ерну.

Преговори су трајали скоро сат дуже од планираног, што је наравно загрејало атмосферу у прес- центру. Ипак председници су се ограничили констатацијом чињеница. Русија и САД ће увећавати билатералну срадњу: у сфери економије линијом међувладине комисије у оквиру СТО, као и у борби против заједничких опасности – тероризма и кибернетичког криминала. Ове намере су потврђене у споразумима које су председници потписали у понедељак. Етапни са ове тачке гледишта треба да буде руско-амерички самит који ће протећи у Москви почетком септембра, уочи Велике двадесеторице. По питањима глобалне политике – ситуације на Корејском полуострву, сарадњи у Авганистану и иранском проблему, посебно узимајући у обзир резултате избора протеклих у земљи – Обама и Путин су потврдили су спремни да иду напред. Чак у најосетљивијим правцима. Очигледно да се ова примедба односила на најосетљивије питање – сиријско. Владимир Путин је ставио до знања да повода за шпекулације нема, Москва и Вашингтон без обзира на сва „хемијска трвења“ слажу се у главном: конфликт у Сирији треба да буде регулисан само политичким путем.

- У нечему се наше позиције још не подударају, али ми смо уједињени заједничком тежњом да прекинемо насиље, прекинемо увећање броја жртава у Сирији, решимо проблему мирним средствима, између осталог помоћу преговора у Женеви. Ми смо се договорили да подстакнемо процес мировних преговора и да подстакнемо стране да седну за један сто, организују састанак у Женеви.

Амерички председник је потврдио: ни Вашингтон, ни Москва не одустају од идеје одржавања мировне конференције. Припремни рад ће бити настављен.

- Заједно смо заинтересовани за то да се прекине насиље које се тамо врши, као и за то да неуталишемо хемијско оружје које може да се налази у Сирији, како бисмо спречили његово коришење и распростирање.

Сви билатерални преговори на маргинама самита Осморке су текли у наглашено једноставној атмосфери. Усред голф-летовалишта Лох- Ерн у ове сврхе специјално је подигнут бели шатор. Али неформална атмосфера – лидери су разговарали без кравата, чак канцелар Немачке Меркел променила је традиционални блејзер строге силуете за нешто слободнији – није никога увела у заблуду. О томе колико тешко напредују преговори о Женеви-2 видело се по лицима Путина и Обаме – одговорних за иницијативу да се одржи конференција. Они су се осмехнули за време заједничких изјава само два пута. Прво приликом руковања и када је требало завршити састанак радосном нотом:

Обама: Такође смо говорили о томе да председнику Путину све боље иде џудо, а што се тиче кошарке постаје све слабији. И обојица смо се сложили да с годинама све теже је поднети оптерећење.

Путин: Председник жели да ме опусти својом изјавом да он постаје слабији.

После главних билатералних преговора првог дана самита уследио је ручак лидера. Уочи састанка у Лох-Ерну више пута је изјављивано да он може да постане својеврсна проба Женеве-2. На иницијативу домаћина Путин и Обама требало је да буду својеврсни модератори дискусије, тако је о томе говорио Дејвид Камерон. Колико ће се променити тоналитет у Берлину или Паризу после овог састанка иза затворених врата, за сада је рано судити. У сваком случају заједнички комунике о резултатима самита о Лох-Ерну, где је између осталог изложен став Осморке о кризи у Сирији – биће компромисни.

Полина Черница,