Башар Асад као гарант стабилности Сирије

19-06-2013 05:21:54 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Став чланова Велике осморке о сиријском питању, између осталог убеђеност британске стране у немогућност да Башар Асад руководи уједињеном и стабилном Сиријом, коментарише србски политиколог Владимир Јевтић.

- Група Г8 се према Сирији понаша овако како се понаша зато што поступа према налогу западних сила. Пре свега Сједињених Америчких Држава и Западне Европе, односно, Велике Британије и Француске, које подржавају терористе у Сирији. Јер њима – Западу, а када кажем Запад, мислим на Сједињене Америчке Државе и на Западну Европу – није стало до мира у Сирији. Већ напротив: управо до пада Асадовог режима и до понављања либијског сценарија, који би увео анархију и довео до потпуног безвлашћа у земљи у којој је 10% хришћанског становништва. Немогуће је осигурати њихов опстанак уколико дође до пада Асадовог режима, јер је Асадов режим одговоран за стабилност државе, као што је Муамер ел Гадафи био одговоран за стабилност Либије. А ми сада видимо шта се дешава у Либији. Русији је стало до мирног решења конфликта пре свега зато да би заштитила сопствене интересе у Сирији. Русија има своју поморску базу – Тартус.

Овај конфликт је заправо вештачки направљен, јер дешава се управо инвазија на Сирију. Рат у Сирији није побуна сиријског народа против неке диктатуре, како то Запад жели да представи, већ је управо инвазија на Сирију. А Русија и Кина су заузеле принципијелне ставове, и више не верују Западу, и желе да спроведу једну принципијелну политику, која ће уједно заштити стабилност земље и заштитити цивилно становништво које највише страда у овом несрећном рату, у коме терористи са свих страна света, подржани западним силама, долазе у Сирију да се боре против председника Асада.