Налазите се на страници > Почетна > Економија > Европа распреже тројку?

Европа распреже тројку?

19-06-2013 05:23:44 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Крајем прошле недеље председник Европске комисије Жозе Мануел Барозу и шеф Европског стабилизационог механизма немачки економиста Клаус Реглинг изјаснили су се за прекид учешћа ММФ у програму за спас евра. Њима се придружио и министар финансија Немачке Волфганг Шојбле.

У реферату објављеном ових дана ММФ је признао низ споствених грешака у управљању процесом изласка Грчке из кризе. Али истовремено оптужио је за неквалификована дејства и економисте ЕУ. О оштрини спора може се судити по изјавама комесара ЕУ за економију и финансије Олија Рена објављеним у медијима: Не сматрам поштеним и праведним покушај ММФ да оперу руке, просувши прљаву воду на европска плећа.

Размишљајући о перспективама односа са ММФ, Барозо је говорио ипак да док Тројка не заврши програм подршке финансија Грчке, Ирске, Португалије и Кипра, говорити о обустављању срадње превремено је. Ипак шта стоји иза демарша Брисела у погледу водећег члана тројке? Јер, како пише аустријски Ди Прес, то што је на челу ММФ европљанин, Францускиња Кристин Лагард, не треба никог да уводи у заблуду. ММФ у ствари, подвлачи издање, организација је коју потпуно контролишу САД. Шеф сектора одељења за европска истраживања Института за међународну економију и односе Сергеј Уткин види овде низ нијанси.

- Мислим да то заиста одражава одређено незадовољство које се појављује поводом прилично оштрих оцена ситауције у Европи, каже Уткин. Али ипак не треба се жалити на огледало. И ако ситуација остане и даље сложена, додатни ресурси које може да пружи фонд су пре плус него минус.

Немачки економиста у швајцарској банци UBS Мартин Лук расположен је одлучније. По његовим речима, мало је признати грешке допуштене приликом спасавања грчке економије.

- Ако сада неко каже стоп, допустили смо грешку, вратићемо точак уназад, то европљанима неће помоћи. Моја оцена је следећа: прилично дуго смо аминовали шта кажу експерти ММФ и извлачили превише лекција из дејстава Тројке. Сада је време да се крећемо напред сами.

Испада да се најважније што је постигао ММФ у Европи састоји у негативном односу према њему, ЕУ први пут говори јединственим гласом. Између осталог за сада Тројка остаје у заједничкој запрези.

Олег Севергин,