Слободна зона са црвеним линијама

19-06-2013 05:42:58 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/openDemocracy/cc-by-sa 3.0/ |


Највећи трговински посао у историји, Највећа зона слободне трговине у свету, Споразум који ће променити глобална правила игре на планети – такве оцене ових дана се чују из уста експерата и политичара поводом договора о почетку преговора о зони слободне трговине између ЕУ и САД, постигнутим на самиту групе 8 у Лох-Ерну. Будућу трансатлантску слободну трговинску зону, ако таква заиста буде формирана, већ су назвали економским НАТО-ом.

На неформалном састанку САД-ЕУ, одржаном уочи самита Осморке за округлим столом састали су се председник САД Брак Обама, председник Европског савета Херман ван Ромпеј и шеф евроспке комисије Жозе Мануел Барозу. Како је он изјавио после сусрета, преговори о зони слободне трговин екоји треба да започну наредног месеца, постаће старт заједничког рада стратешке намене.

Обама је изразио уверење да ће будућа економска алијанса бити исто тако јака као и већ актуелне дипломатске алијансе и алијансе у сфери безбедности.

Овде стоји обратити пажњу на једну рекло би се безначајну нијансу. Започеће преговори у Вашингтону. Тачније тако је 1949. године после сличних преговора био склопљен Северноатлантски споразум о формирању војног блока НАТО-а, у којем су старији партнер постале САД. Да ли је то случајна подударност? Али, како саопштова немачки пословни лист Ханделсблат, партија Савез-90/Зелени одредила је за себе црвену линију у будућем споразуму. Зелени захтевају учешће бундестага у доношењу одлука по датом питању, пошто ће формирање зоне значити за европљане промену политике у социјалној сфери, у области заштите животне средине, заштите персоналних података. А нешто раније, по саопштењима медија, своје црвене линије су навели и европски парламентарци, који се залажу против уступака САД у области европских стандарда.

Неслагања у овим стандардима, подвлаче данас многи експерти, управо ће и бити главни камен спотицања на предстојећим преговорима. Ту је и разлика у царинским тарифама, и рецимо забрана на увоз говедине добијене уз примену хормона у ЕУ, што се у САД сматра нормалним, и питања вишег субвенционирања пољопривреде у ЕУ. А на протеклом састанку миистара трговине ЕУ, одржаном уочи самита Г-8, где је и дато зелено светло за преговоре, Француска је инсистирала да се искључи из будућег споразума филмска и телевизијска продукција, плашећи се интервенције Холивуда. Па и према истраживању немачког Фонда Бертелмана, највише користи од будуће зоне ће имати САД. Тамо ће на пример доходак по глави становника скочити за 13%, а у у ЕУ у само за 5%.

Да ли ће будући економски НАТО успети да пређе црвене линије Европе? Нећемо ризиковати да данас одговарамо на ово питање.

Олег Севергин,