Велики отаџбински рат: историја или политика?

19-06-2013 06:39:36 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Један рат и заједничка Победа. Земље ЗНД могу да разраде јединствену концепцију предавања историје из времена Другог светског рата. Са таквим предлогом је иступио председник Државне думе Русије Сергеј Наришкин.

Ревидирање резултата Другог светског рата у Русији се сматра недопустивим. У Москви је одржана међународна конференција Велики отаџбински рат: лекције, заједничко сећање и братство народа.

Више од 70% грађана Русије поноси се Победом и сматра 9. Мај једним од главних празника земље. Више од 60% становника Украјине и Казахстана такође назива Дан Победе главним празником на простору ЗНД. При томе на Западу многи не схватају зашто Русија и земље бившег Совјетског Савеза тако чувају сећање на Победу, истакао је председник Државне думе Русије Сергеј Наришкин.

- На резултатима Другог светског рата изграђен је читав ситем међународних односа. Фалсификације су овде просто недопустиве. Сва достигнућа човечанства после 1945. године могла су да буду осигурана само захваљујући великој Победи. За нас ово сећање ће увек бити свето.

У очувању овог сећања залог је за то да се слична трагедија никада неће поновити. Ипак данас догађаји из прошлости често се тумаче врло произвољно, а понекад и намерно изокрећу. И најчешће се то тиче Другог светског рата. Русија покушава да пресече покушаје да се ревидира ток рата, преписивање његових резултата, оправдавање нацистичких злочина и умањење значаја подвига совјетских војника. У име министра иностраних послова РФ на конференцији је иступао Генадиј Гатилов.

- Рат је очигледно показао какве последице може да има расна нетрпељивост и насиље, геноцид и изругивање над људима. Нажалост, покушаји фалсификације историјских чињеница нису ретки и данашње дане. Сматрамо слично померање оријентира неприхватљивим. И даље ћемо активно иступати за изгредњу праведног и безбедност светског поретка на основу општепризнатих принципа међународног права и повеље УН, за јачање моралне основе међународних односа.

Совјетски Савез је примио на себе основни ударац фашистичке војске. Ипак на Западу, чак међу савезницима СССР из антихитлеровске коалиције као што су Велика Британија и САД, све чешће се узимају у обзир само сопствене заслуге,рекао је ректор Московског државног института за међународне односе МГИМО Анатолиј Торкунов.

- У масовној свести, у уџбеницима слика делује врло једнострано. Како ми је рекао један амерички професор, актуелни ученици у САД тешко могу да замисле да су Енглези и Американци могли смртно да ратују са тако мирним Немцима, а неки од њих мисле да је Запад ратовао против СССР.

Русија је дала предлог да се разради општа концепција предавања историје Другог светског рата за земље ЗНД. Над тим је предложено да размисле националне Академије наука и историчари. Али не могу сви да се са тим сагласе. Историја се претвара у инструмент политике – не само у далеким западним земљама, већ и бившим републикама СССР.

Ипак, без обзира на савремена неслагања, Русија предлаже да се формира организациони комитет за припрему прославе 70-годишњице Победе у Великом Отаџбинском рату. Овај датум читав свет ће обележити 2015. године.

Олга Денисова,