Шта чека регион након избора у Албанији?

20-06-2013 09:26:00 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


У Албанији ће се 23. јуна 2013.године одржати осми парламентарни избори од пада комунистичког режима Енвера Хоџе 1991.године. На овим изборима суочи ће се пре свега две водеће коалиције- „ Алијанса за запошљавање, просперитет и интеграције“ предвођена Демократском странком актуелног премијера Салија Берише и друга велика коалиција „Алијанса за Европску Албанију предвођена Социјалистичком странком“ и лидером опозиције Едијем Рамом.

Поред две велике коалиције, шансе за улазак у парламент имају још и странка Нови Демократски дух предвођена бившим албанским председником Бамиром Топијем, као и националистичка Црвено-црна aлијансa. Oве две партије могу освојити солидан процент гласова, захваљујући незадовољству које влада у Албанији због традиционалног наизменичног смењивања две странке на власти у протеклих 20 година. Социјалистички покрет за Интеграцију бившег (вице) премијера Илира Мете на овим изборима је део Алијансе за Европску Албанију, коју предводи Еди Рама.

ЕУ и САД као строг услов намећу спровођење фер и поштених избора.

Своје анализе и предвиђања на ову тему за „Глас Русије“ изнео је Зијад Бећировић, стручњак Института за балканске и блискоисточне студије из Љубљане:

- Предстојећи парламентарни избори, највероватније довешће до промене власти. После 8 година владавине Демократске странке, која је у коалицији са Социјалистичким покретом за интегерацију Илира Мете владала у последњем мандату, највероватније на чело државе ће доћи Социјалистичка партија коју води некадашњи дугогодишњи градоначелник Тиране Еди Рама. Ово је битно не само за Албанију, већ и цео регион, обзиром да у последњих неколико година имамо изразито националистички приступ владавине Салија Берише који се огледа и слањем различитих порука у регион, пре свега у државе у којима Албанци представљају знатан део становништва или представљају етничку већину. Тако да тај концепт повезивања Албанаца у једну државу, заправо концепт Салија Берише. Изјаве премијера су биле опасне, јер је ахритектура стварања граница у регији, на Балкану, завршена. То је био знак немоћи Салија Берише који је додељивао држављанстава грађанима Косова, Македоније и Црне Горе, који имају албанско порекло или су албанске етничке припадности. Међутим, ово му није донело довољан број бирача како би победио на предстојећим изборима.

Избори ће у сваком случају, представљати прекретницу, јер у последњих 8 година, у Албанији није забележен никакав напредак када је у питању њено придруживање ЕУ. Тако да ће ово бити значајно и за Албанију, али и за регион, јер нова влада неће на такав начин приступати решавању питања етничких Албанаца који живе у државама регије.

Регион, а посебно становници Србије, обично своју пажњу посвећују дешавањима око Косова. Тако се дешава, да често промакне све оно што се тиче саме Албаније. Реците нам нешто о садашњој економско- привредној ситуацији у Албанији....

- Стање је прилично слабо,ипак, и у време кризе, Албанија је успела остварити скроман раст од 1,6%. Међутим, то је веома мали раст, с обзиром на основу на коју се рачуна тај раст, Албанија има веома неразвијену привреду, инфраструктуру,туризам је у катастрофалном стању.

Постоји један феномен, када је држава политички подељена на леви и десни политички табор, тако да, имали смо пример два пута на последњим изборима, они који су изгубили, нису признали победу. Тако да и садашњи мандат актуелне владе Салија Берише, који је готово пред крајем, је под хипотеком изборне преваре, так ода опозиција још увек није признала те изборе као поштене. Сведоци смо да су интервенисале и европски социјал-демократи који су покушавали да успоставе дијалог између власти и опозиције, односно између Демократске странке Салије Берише и Социјалистичке партије Едија Раме.

Уверен сам да ће нова власт том питању приступити далеко опрезније и са јаснијим порукама, које неће имати елемената великоалбанског национализма, нити слати поруке о било каквим великодржавним пројектима.

За крај рецимо да се политичка мапа земаља југоисточне Европе у последњих годину дана полако мења од политичке деснице ка политичкој левици. Анализирајући предизборно расположење, та промена десиће се и у Албанији 23.јуна 2013.године.

Аналитичари сматрају, да би нова албанска влада требала да се усмери на испуњење услова за добијање статуса државе кандидата за ЕУ и борбу против организовааног криминала и корупције, као и повећање правних стандарда, како би привукла стране и домаће инвеститоре. Никако не би ваљало да Албанија остане на курсу критиковања међународних фактора и инсистирања на национализму.

Јована Вукотић,


КАТЕГОРИЈЕ