ПМЕФ: антиркизна платформа за интелектуалце

20-06-2013 09:29:03 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Од 20. до 22. јуна у Санкт-Петербургу ће бити одржан Међународни економски форум, у чијем раду ће учествовати председник Владимир Путин. На овом великом дискусионом форуму водећи светски експерти, политичари и бизнисмени ће размотрити најактуалнија питања глобалне економије.

Она су добро позната – назадак производње и потрошње, недостатак инвестиција и валутни ризици, који могу да доведу до новог таласа кризе. У вези са тим очигледно нису случајно девиза форума постале речи: време је за одлучна дејства.

Сваке године Петербуршки економски форум изазива све веће интересовање код људи од којих зависи будућност светског финансијско-економског система. Ове године Северна престоница прима рекордни број гостију – више од 5000 учесника форума и хиљаду новинара из неколико десетина земаља. Путеви изласка из отегнуте рецесије и јачање велике економије ће се разматрати на нивоу министара, руководилаца великих компанија, инвеститора и аналитичара. Заиста има о чему да се разговара: Европа преживљава најдуготрајнији пад производње у новијој историји, смањују се прогнозе за раст унутрашњег бруто производа у Русији, није све идеално у САД, Кини и другим регионима. Јасно је да конкуренцију међу њима нико није укинуо, мада савремене претње имају општи карактер. И веза националних економија наводи владе да налазе заједнички језик за доношење консолидованих одлука.

У програму Владимира Путина, најочекиванијег госта форума, састанак је са представницима Пословне двадесеторице (форума пословне заједнице) и са учесницима омладинског самита Г-20. Планирана су излагања руског председника на пленарном заседању, као и његови преговори са канцеларом Немачке Ангелом Меркел и премијером Холандије Марком Рутеом, који су позвани у Санкт-Петербург као почасни гости.

Директор Московског представништва удружења привредних комора Немачке Михаел Хармс изнео је за Глас Русије очекивања од предстојећег догађаја:

- Очекујем да чујем одређене политичке и економске ставове Русије, традиционални говор председника и других руских политичара и економиста. Они би могли да означе оријентире где се сада налазимо у економском погледу, који економски и политичко-економски приоритети стоје пред руском владом, које се нове иницијативе планирају. Обично сваке године има нешто ново. То је врло користан форум не само за Русију, то је важна међународна манифестација, пошто у њеном оквиру има много семинара, дискусија о глобалним економским тенденцијама.

Разуме се, контакти на експертском нивоу не ограничавају се само економском тематиком. Биће речи и о геополитици, новим центрима утицаја и глобалном распореду снага. То је већ традиција форума. Ево шта је тим поводом рекао француски политиколог Жил Кипел.

- Русија игра врло важну улогу на Блиском Истоку, и ја сам као универзитетски професрор, стручњак за Блиски Исток, надам се да ћу схватити каква је улога Русије, каква су њена очекивања, и размотрити са руским колегама на форуму кризну ситуацију, посебно на Блиском Истоку. за мене је вро важно да контактирам са руским руководством и са експертима. Русија је светска сила. А ми недовољно комуницирамо са руским грађанима док ваша земља игра важну улогу у том региону.

У дане форума у граду су појачане мере безбедности, он је доведен у потпуни ред. А да би гости запамтили не само пословне контакте, организован им је и велики културни програм. Део програма ће бити изведен на отвореном, што треба да буде посебно лепо у јеку легендарних петербуршких белих ноћи.

Иљја Харламов,