Казањ, последње припреме пре него што се упали пламен Универзијаде

20-06-2013 09:33:03 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Остало је мање од месец дана до отварања Светске Летње Универзијаде у Казању, која ће протећи од 6. до 17. јула. Град, као и све престонице великих међународних такмичења, месец дана пре почетка Игара још личи на велико градилиште.

Воде се завршни радови на спортским објектима, па и на улицама града, које украшавају банерима такозваног Look of the Games. На њима је најава предстојећих студентских игара на руском и енглеском. У метроу главног града Татарстана направили су све најбоље, станице су објављивали на три језика, укључујући татарски.

Нажалост, возови иду са интервалима од 5-8 минута, и на улазу у хол полицајци заустављају сумњива лица и траже да прођу кроз детектор метала, затим проверавају документа, чак уз постојање акредитације. Ипак безбедност је изнад безвизног режима и стварања празничне атмосфере у граду! Село Универзијаде се налази 11 километара од центра града и чувеног Кремља и џамије Кул Шариф. Али организатори су уверени да ће спортисти успети да стигну до било ког места такмичења за 20 минута, захваљујући издвојеним тракама на путевима које локални возачи већ мрзе због гужве са којом су се сусретали за 5 последњих година припреме Казања за Универзијаду.

Али Игре ће управо почети, и последња очекивања је изнела дописнику Гласа Русије Лариса Сулима, заменик генералног директора и руководилац апарата Организационог комитета Казањ 2013.

Лариса Олеговна, Казањ је скоро спреман, реците шта је био најтежи моменат у процесу припреме Игара?

- Најтежи моменат је управо сада када су дани одбројани и свака секунда, сваки минут пролази врло брзо, али ма како то чудно звучало, врло полако. Ми смо радили да подаримо гостима идеалну слику града и незаборавну Универзијаду, и чекамо моменат када ће они доћи, и све то коначно видети.

Успели сте да урадите тако да становници Казања коначно виде ту идеалну слику своји очима и све њихове сумње да се претворе у оно одушевљење које треба да буде главно на предстојећем празнику спорта?

- Казанцима, а ми смо такође казанци, кажемо Хвала за стрпљење које су испољили за све ово време. И драго нам је што почињу да примећују плодове нашег рада. И ма какве да су постојале сумње, чудесни препород нашег града је већ чињеница. Мени самој било је некада непријатно да дочекујем пријатеље на аердрому који није личио ни мало на савремене престоничке. А сада не само да је потпуно преуређен, већ до њега може да се стигне возом за свега 20 минута, као у сваком савременом граду. Било је изграђено више од 60 спортских и не смао спотрских објеката који ће после Игара остати на располагању грађана. Село Универзијаде где се сада налазимо у септембру ће примити 13 хиљада студената из разних градова не само Татарстана, већ читаве Русије и света. Шта више, уверена сам да ће наша Универзијада постати незаборавни празник спорта: први пут ће бити освојен 351 комплет медаља у 27 видова спорта, чак више него на Олимпијади у Лондону. Карте за церемонију отварања и затварања су већ све продате, такође као за финале најпопуларнијих турнира – пливање, рвање, лаку атлетику: на њима ће репрезентација Русије бити представљена рекордним бројем олимпијских шампиона, 25.

Осим спорта, Универзијада претпоставља широк културни програм. Које забаве чекају госте Казања?

- Културна Универзијада је масовни пројекат где спадају разне манифестације. У последње две гдоине био је одржан савезни конкурс Русија-Казањ-Универзијада, где је учествовало преко 4000 студентских уметничких колектива. Победници конкурса ће иступити на сцени парка Универзијаде пред гостима из читавог света, и биће прдстављена сва разноврсност руске и татарске културе. На церемонију отварања и затварања смо позвали познате међународне звезде, преговара се са популарним ди-џејом кој треба да води завршни шоу, где ћемо захвалити сваком од 26000 волонтера Универзијаде.

Ваша последња жеља за 27. летњу Универзијаду Казањ-2013?

- Хтели бисмо да видимо радост у очима оних који ће доћи у наш град од 6. до 17, јула. И још да после Игара што је могуће више младих људи почне да се бави спортом. Човек који се бави спортом уме да се испољи, правилно да расподели своје време, да се не плаши изазова и да тежи сталном усавршавању, открива ново. Сва ова својства су кључ ка успеху за омладину у савременом свету.

Рикардо Песароси,