Масимо Листри – фотогеније простора

15-06-2013 09:38:42 | | Глас Русије/ vostok.rs |


14. јуна у Државном музеју архитектуре „А.В. Шчусева“ отворена је изложба познатог италијанског фотографа Масимо Листри. „Перспективе / Prospettive„. Управо је тако уметник назвао своје радове, који се експонирају у централној згради музеја, у вили у оквиру имања Тализиних. Није случајно одабрано ово место – Листри, који дубоко цени изузетну ванвременску архитектуру, био је очаран простором и унутрашњом игром светлости и сенки старих енфилада руског музеја.

Историјски ентеријери света – основна је тема радова Масимо Листри. Свој стваралачки пут је почео у седамнајестој години и пробао многе жанрове. Засуставио се на архитектури и до савршенства је разрадио уметничку фотографију унутрашњих простора.

Његов објектив је приказао величанствене музеје Ватикана, флорентијске дворце и галерије, краљевске библиотеке. Непокретна монументална лепота декорација протеклих епоха – то је несумњиво прави избор.

Шта је основно у радовима Масимо Листри? Игра контраста светлости и сенки. Све је крајње читко. Лепота сваког детаља не остаје непримећена. Али је најзначајније то, да мајстор у свакој фотогафији успева да прикаже често неопипљиву, али веома осетну „душу“ сваког места. Понекад, када се нађемо у неком изузетном месту, буквално почињемо да удишемо арому старих времена, којом је све прожето. У подсвести нам се јављају ликови протеклих епоха, који доживљавају препород док смо још тамо, унутра. Управо је то она нестајућа лепота коју је немогуће понети са собом, која бледи у успоменама, која нестаје као магла изнад реке на првим сунчевим зрацима, лепота, коју је немогуће заборавити, и која се не може без губитака сачувати у сећању. Детаљи ће бити избрисани, остаће само општи утисак. Ми не можемо да останемо тамо, али можемо да преваримо реалност и да ухватимо део места, које нас је одушевило, објективом. И фотоуметник Листри је вероватно један од најбољих „ловаца“ на суштину историјских ентеријера.

Неке је једноставно немогуће заборавити. Библиотека Зајтенштајнске опатије (Biblioteca dell'Abbazia - Seitenstetten 1994). Комбинација тајанствених, сабласно плавих зидова и пода, у позадини – златни, испуњен енергијом осунчани плафон, формира заиста дубоки утисак. Дворац Пити. Бела сала. Фиренца (Palazzo Pitti. Sala bianca. Firenze). Ентеријери експонирани у светлим тоновима запањују својом ваздушном лакоћом. Или бљештаво бела енфилада Дворца Венарија (Reggia di Venaria. Torino), као да вуче посетиоца на другу страну огледала, у паралелан свет неостварене маште. Посебно треба поменути крваво-црвену читаоницу Краљевске библиотеке у Рио де Жанеиру (Bibliteca Real Gabinette de Leitura Rio De Janeiro) и мајсторски пренето мистериозно светлуцање једне сале у Версајском дворцу (Reggia di Versailles).

Није случајно Изузетни и Опуномоћени Амбасадор Италије у Русији Антионио Цанарди Ланди посебно истакао, да изложба јако одражава личност Масимо Листри, који у суштини није само фотограф, него и архитекта.

А директор Државног музеја архитектуре „А. Шчусева“ Ирина Коробјина је захвалила амбасади Италије за помоћ и подршку у организацији изложбе, и пренела жеље руских познаваоца уметности Листри:

- Масимо Листри је фотогеније простора. Омиљена тема његових радова су ентеријери. И он бира ентиријере који су бескрајни, безгранични који отварају велике перспективе. Могуће је да је управо из тог разлога он одабрао као место одржавања своје изложбе – наш музеј... Ко зна, можда ће наши ентеријери бити његово ново надахнуће и да ћемо их у будућности видети на његовим фотогафијама.

Могуће је. Јер фотогаф, који је забележио вечност, лепоту геометрије и проницљивост људске мисли, једноставно не може да остави по страни руске ентеријере и архитектуру, у које је, према његовом признању, он одавно заљубљен. Значи да нас чекају многобројне лепоте, које ће се наћи на фотогафијама Масимо Листри.

Аљона Ракитина,