Звездани дует на Црвеном тргу

20-06-2013 01:42:39 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Најпознатије оперске звезде из Русије – Ана Нетребко и Дмитриј Хворостовски, први пут певали су заједно на Црвеном тргу. Њихов заједнички московски концерт је одржан 19. јуна.

Историјски трг који се налази уз Кремљ чуо је многе истакнуте музичаре, почев од Валерија Гергијева и његовог оркестра, па до Пола Макартнија, Миреј Матје и Дидијеа Маруанија. Али лепотица Ана Нетребко још није имала прилике да излази на сцену специјално направљену у срцу руске престонице за такве звездане наступе. И то је посебно надахњује.

- У Русији редовно наступам. И за мене је то увек велики празник. То је моја домовина. За мене је огромна срећа да наступам на таквом концерту. То је био одличан концерт. Имали смо велику трему.

Дмитриј Хворостовски као партнер певачице дели њену узнемиреност, мада он већ има искуство наступања на Црвеном тргу. Он се сећа:

- Сећам се да је било лоше време. Али за време концерта појавило се сунце и био је просто невероватан залазак сунца. А имао сам одговарајући програм са аријама руских композитора. Сећам се како сам певао арију кнеза Игора на заласку сунца. И осећао сам се јединствено. То се не може никада заборавити.

Московску публику очекује блистави оперски шоу, састављен по укусу Ане Нетребко. Она је изабрала дела у програму концерта. И прокоментарисала свој избор овако:

- Ова година је 200-годишица Вердија. И ми смо решили први део програма да посветимо управо том одличном композитору. Чини ми се да ће он одлично звучати на Црвеном тргу.

Али руске оперске звезде, наравно, нису могле да заобиђу руску класику, пре свега Чајковског. Обоје између осталог изводе централне улоге у опери Евгеније Оњегин: Дмитриј Хворостовски Оњегина, а Ана Нетребко Татјану.

- Сасвим недавно био сам сведок дебија Ане у улози Татјане у Бечкој опреми. И учесник. био сам њен први Оњегин, са великим поносом се односим према томе. То је било просто дивно. Тако да ми је врло драго што је Ана одабрала овај дует за финале нашег концерта. Ја са нестрпљењем очекујем посебно њега.

Звездани дует могли су да чују не само они који су дошли 19. јуна на Црвени трг у Москви. Концерт се је преносио преко телевизије, како руске, тако и стране.

Наталија Викторова,