Непознати у Русији Свети Георгије у Москви

20-06-2013 09:46:00 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Таквог Светог Георгија каквог су сада довезли у Москву са Апенина главни град Русије још није видео. Излагање слике Андрее Мантењија Свети Георгије из венецијанске Галерије Академије од 19. јуна до 18. јула у Оружарници Московкског Кремља биће знак посебног поштовања руској престоници од стране италијанске владе, истакао је амбасадор Италије Антонио Дзенарди Ланди, представљајући ремек-дело новинарима.

У амбасади Италије у Москви слика ће боративи од 17. до 19. јуна као експозиција једне слике. У оквиру ње од 2011. године руској публици се приказују ремек-дела италијанске Ренесансе и барока. Слике су прво почеле да се излажу у Амбасади, затим у великим музејима престонице. У последње две године у Москву су били довезени радови Рафаела Бернинија, Ботичелија, Лота, Белинија, Каравађа и Бронзина, у Санкт-Петербург Ђорђонеова Олуја.

У руским музејима нема ни једног рада Андрее Монтењија и њега не познају превише добро у Русији. Што не може да се каже о самој фигури светца. Лик светог ратника, победника у бици добра и зла, има посебан значај за Русију. Свети Георгије и аждаја — једна је од најпрепознатљивијих симбиличних представа у историји уметности. У иконографији Древне Русије Свети Георгије је идеални лик мученика преко којег је Христос чинио чуда.

Касније Георгије постаје свеопшти симбол вере победнице над хаосом. Од 15. века ликови коњаника који пробада аждају били су на грбу великих кнежева московских Дмитрија Донског и Василија Првог, а сада се налазе у центру грба Руске Федерације. У част светог ратника названа је највиша руска војна награда — орден Светог Георгија који је 1769. утврдила Јекатерина Друга.

Икона која се чува у Третјаковској галерији у Москви представља Светог Георгија на коњу. Василиј Кандински, мајстор руске авангарде, био је тако задивљен овом иконом да је насликао неколико њених верзија. Овај светац је био толико популаран да су његов лик користили чак бољшевици за време Октобарске револуције: Лав Троцки, народни комесар за иностране послове, био је представљен на револуционарном плакату како седи на коњу у оклопу и пробада змију. На савременом грбу Москве небески покровитељ града Свети Георгиј је представљен на тамно-црвеној позадини у виду ратника у сребрном оклопу који копљем пробада змаја.

При томе култ Георгија лако је прелазио границе, истакла је на презентацији слике у амбасади генерални директор Музеја Московског Кремља Јелена Гагарина, захваливши амбасади Италије и Галерији Академије у Венецији за могућност да се Москва упозна да Свети Георгијем Мантењија. Многе земље и градови сматрају Георгија својим небеским покривитељем. Међу њима су Енглеска, Грчка, Грузија, Тирол, области Шпаније, Португалије, Литваније, италијанска Ђенова, Калабрија, Кампобасо. Само у Италији у његову част је назван 21 град.

Појава ове слике у Кремљу, у Москви, посебно је значајна. У многоме она је била могућа захваљујући личној занитересованости и ентузијазму амбасадора Италије Антонија Дзанардија Ландија. Размакнувши званичне оквире простора амбасаде, он је пре две године показао у вили Берга непроцењива дела италијанских мајстора — најбоље од оног што је било направљено у италијанској уметности прошлих векова. Уносећи нове боје у културно заједништво две земље, чији почетак су означиле италијанске архитекте које су подигле зидине московског Кремља у 15. веку.

Јелена Коваљенко,