Година културе Русије постаће народна

20-06-2013 07:49:08 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


2014. година проглашена је у Русији Годином културе. Савет Федерације одржао је заседање Савета за државну културну политику на којем су били представљени основни догађаји и циљеви владе за наредну годину.

Година културе не треба да се ограничава само формалним празничним манифестацијама, истакла је председник Савета Федерације. По речима Валентине Матвијенко, треба привући пажњу друштва за питања развоја културе, осигурати очување културно- историјског наслеђа земље, повећати улогу руске културе у савременом свету, и улогу руског језика као међународног. Државни посленици обећали су да ће у приоритетном поретку финансирати грану: издвојити грантове за нове музичке пројекте, подржавати талентовану омладину. Али не треба сав терет трошкова да падне на државу: треба препородити институцију мецената, уверена је Валентина Матвијенко.

- Добра потпора било би оснивање Свезног фонда за културне иницијативе – у циљу привлачења средстава доброчинитеља и мецена за реализацију конкретних културних пројеката.

Министар културе Русије Владимир Медински је рекао да предстојећа 2014. година културе треба да се тиче сваког становника земље. А Министарство културе Русије не треба да буде министарство Маријинског или Бољшој театра. Велика пажња ће бити поклоњена регионима: финансирању завичајних музеја, локалних културних центара, подршци предавачима и водичима. Важна ставка буџета је развој културно-образовног туризма, између осталог у малим градовима. То је важан ресурс у развоју региона, каже Владимир Медински.

- Осам таквих градова формирало је Асоцијацију историјских градова Русије: Угљич, Суздаљ, Јелабуга, Тобољск, Азов и други. У тим градовима захваљујући укључивању споменика у туристички промент пошло је за руком да се добије врло висок прилив туриста. На сваког становника ових градова отпада у просеку до 7 туриста годишње. Овај показатељ је виши него у многим историјским градовима Француске и Италије.

У државном програму је стварање нових глобалних међурегионалних туристичких маршрута: Руска племићка имања, Велики пут свиле, Сребрна огрлица. Наредне године 250-годишњицу прославља Ермитаж, обележаваће се 200-годишњица рођења Михаила Љермонтова. Али година културе није само година јубилеја. Она се пре свега тиче људи који се баве очувањем културног наслеђа, предавача, писаца, музичара, уметника. Треба осигурати повећање социјалног статуса запослених у култури: подизати не само плате, већ и престиж њихових професија.

Јекатерина Иванова,