Та задивљујућа Уједињена авио-корпорација Русије

20-06-2013 04:09:04 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Уједињена руска авио-корпорација Русије, свакако да још увек нема такав углед, као Боинг или европски концерн Ербас. Међутим, аналитичари су морали да примете достигнућа руског авиоградитељског гиганта на најновијем ваздухопловном салону у француском граду Ле Буржеу.

О томе је специјално за Глас Русије говорио први човек руског авиоградитељског комплекса Михаил Погосјан. Он, по правилу не даје громогласне изјаве и клони се површних сензација. Ипак, Погосјан је изнео перспективе даљег развоја војног и цивилног сектора руске авиоградње.

Да ли сте задовољни резултатима изложбе?

- Наравно задовољан сам! Нарочито резултатима лета наших авиона Јак-130, Су-35, ако и испоруком првог авиона нашим мексичким купцима у оквиру делатности Цивилни авиони Сухој. Представили смо нашим купцима и пројекат цивилног авиона МС-21 заједном са нашим партнерима, испоручиоцима за наше потенцијалне купце. И генерално, могу да кажем, да је кључни резултат начази у чињеници да се држимо плана. Интересовање за нашу изложбу све је веће. Наше достигнућа су очигледна. А главни задатак је, не успоравајући темпо, кретатати се даље напред.

МС-21 је интересантан, јер спада у ону сферу, коју су раније освојили наше европске и америчке колеге. Како ће тећи даљи развој тог програма?

– Реализација тог пројекта разликује се од приступа наших колега из Боинга и Ербаса. Ми уносимо ново композитно крило, што данас нико други не ради. Сматрамо, да ће нам овај степен новине, којим смо овладали, дати одређене предности. И тржиште се сада развија врло интензивно. Мислим, уз чињеницу да и Боинг и Ербас повећавају производњу својих авиона, ипак постоји простор, који планирамо да заузмемо – приближно хиљаду авиона. Ако будемо произвели производ, који ће одговорити на све савремене захтеве, а такви задаци стоје пред нама, надам се да ћемо наћи свој простор на тржишту.

Јуче смо заједно са свима осталима посматрали лет Су-35 и заједно са свима аплаудирали. Чује се да је ово један од најмоћнијих ловаца и да превазилази ловца пете генерације. Каве су перспективе даљег развоја?

– Су-35 је дефинитивно супериорнији у односу на све модификације авиона четвртог покољења. Низ његових маневарских карактеристика може се видети током салона. Могућности тог ваздухоплова засноване су не само на његовој одличној аеродинамици, него и на јединственом систему опреме и на могућностима наоружања. Важно је и то што ово није наша последња разрада, јер је паралелно са Су-35 рађено и на развоју авиона пете генерације. Оба система ће се узајамно допуњавати и повећавати ефикасност постојеће групе војно-вахдухопловних снага како наше земље тако и оних земаља, које користе руску технику.

Али Су-35 се још увек не продаје?

- Продаје се. Водимо преговоре са низом потенцијалних купаца, али ја о томе не говорим пре него што окончамо договоре. То не би било у складу са споразумом са нашим паретнерима.

Неколико речи о другом перспективно пројекту Јак – 130?

–За нас је тај програм такође врло важан. Данашња масовна модернизација новом опремом, захтева обуку нових пилота. Значи да ће бити потребни тренажни авиони, како би се максимално прилагодили задацима, које ће морати да решавају када почне коришћење праве борбене технике. Зато сматрамо Јак-130 јединственим системом, који омогућава обезбеђивање адаптације пилота, које припремамо за задатке, који их очекују на авионима генерације Су и МиГ. Зато перспективе тих авиона иду преко повећања њихових борбених могућности. Како би авион могао да се користи не само за обуку, него и као борбени авион. И у томе видимо перспективе развоја програма. Такође, као и све друге наше пројекте, усмеравамо га на домаће и инострано тржиште.

А какве су перспективе продора на домаће и инострано тржиште авиона Суперџет 100?

- Потписали смо овде два посла. Један са Иљушин финансом, који предвиђа потписивање уговора у скорије време. Други, са бахреинском компанијом. Ово је важна фаза у постизању споразума. Такође, мислим да ће почетак експлоатаицје авиона у Мексику дати замајац продору авиона на тржиште.

Русија враћа своје чврсте позиције на светском ваздухопловном тржишту. Иза данашњих резултата стоји марљив креативни рад руских контруктора авиона на техничкој модернизацији производње, замени застареле опреме. Такође принципијелно нови приступи у пост-продајној подршци, традиционално су најслабија тачка руске ваздужне опреме. Садашњи резултати представљања на салону у Ле Буржеу, концерна Уједињене авио-корпорације Русије, на чијем је челу Миахил Погосјан, сјајно су потврдили ову истину.

Александар Артамонов,


КАТЕГОРИЈЕ