"Росњефту" скрећу пажњу на гасни хидрат

20-06-2013 04:17:59 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Далекоисточни геолошки институт Руске академије наука, предложио је "Росњефту" да истражи могућност експлоатације гасног хидрата у приобалном подручју Курилских острва, преносе руски медији. Потенцијал овог ресурса је огроман, подвлаче стручњаци, међутим, у наредним годинама, производња гасног хидрата ће највероватније бити непрофитабилна.

Гасни хидрати су кристална једињења, која се формирају из воде и гаса на великим дубинама под високим притиском, као и у условима вечитог леда. Ово је једна од главних врста нетрадиционалних извора гаса. Она је веома атрактивана, јер су њене залихе, према речима стручњака, "практично неисцрпне." Према неким проценама, резерве тог ресурса у приобалном подручју Курилских острва би могле достићи 87 трилиона кубних метара гаса. О перспективама ове врсте горива говори аналитичар ИФД "Капитал" Виталиј Крјуков:

- По мом мишљењу, гасни хидрати могу изазвати нову етапу револуције на тржишту гаса. Они могу надмашити не само шкриљац – по залихама, њих има много више од других извора гаса у свету. Данас су у току велика истраживања у овој области у Јапану, САД - ове земље су још увек међу лидерима у проучавању гасних хидрата.

Јапанци су чак објавили почетак пробне експлоатације налазишта гасих хидрата. Поред САД и Јапана, проучавања гасних хидрата се врше и у Индији, а о својим плановима у том правцу су се огласили и Јужна Кореја и Кина. Стручњаци наглашавају да, ако се истраживања покажу успешним, понуда гаса на светском тржишту би се могла јако увећати. У пролеће ове године, министар енергетике Александар Новак предложио је да ће управо гасни хидрати, а не гас из шкриљаца изазвати револуцију у енергетском сектору. Није случајно што "Гаспром" показује велико интересовање за нову врсту горива - његова "кћерка" ВНИИГАС врши истраживања у овој области од почетка 2000-их.

Истина, још увек већина студија у овој области носи више академски него практични карактер. Постојеће технологије за вађење гасних хидрата нису рентабилне, па чак ни методе за масовну производњу нису развијене, објашњава аналитичар за нафту и гас „Сбербанк КИБ“ Валериј Нестеров:

- Још увек се на међународним форумима и међу стручњацима, ови извори гаса озбиљно не разматрају за наредних 10-15 година. То нису ресурси који могу неочекивано изаћи на површину, ако дође до неког технолошког пробоја, као што је то био случај у САД, где пре 10 година нико није ни говорио о гасу из шкриљаца. Његов развој је имао озбиљне последице на глобалну енергетику у целини.

Још увек је цена гасних хидрата већа од цене гаса из шкриљаца, чија производња је често праћена губицима. Ипак, стручњаци указују да ће кроз 10-20 година, тема нетрадиционалних извора постати веома актуелна. Зато је неопходно већ сада активно истраживати могућности екстракције гасних хидрата, тим више што су њихове резерве у Русији једне од највећих у свету.

Влад Гринкевич,