Москва са скепсом прима предлог Обаме да се смањи нуклеарни арсенал

20-06-2013 04:29:14 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Русија неће дозволити да се наруши баланс система стратешког наоружања и смањење ефикасности сопствених атомских снага- изјавио је председник Владимир Путин на саветовању поводом државних одбрамбених набавки. У среду је председник САД Барак Обама, иступајући у Немачкој, саопштио о намерама да Русији предложи да обе стране за трећину смање своје нуклеарне арсенале, као и да размотри смањивање америчког и руског тактичког наоружања у Европи.

Приступ проблему разоружавања мора бити комлексан, сматрају у Москви. Ако САД настави са размештањем својих система ПРО у Европи, а Русија при томе приступи смањивању броја својих система тактичког наоружања, то ће довести до снижавања нивоа руске безбедности. То је недопустиво, подвукао је Владимир Путин:

- САД настављају да постављају стратешки систем ПРО. Да, долази до одређене реконфигурације тог пројекта- и временски и просторно. Видимо и оцењујемо ове кораке наших америчких партнера позитивно. Питање времена, када, где и који елементи овог система ПРО ће бити реализовани. Шта више, међу војним експертима и аналитичарима све чешће се чује да је могућ први разоружавајући удар, при чему чак и против држава са нуклеарним арсеналом. Ми морамо то узети у обзир кад планирамо развој оружаних сила.

Москва је одлучна да брани равнотежу система стратешког уздржавања у свету. Посебну пажњу руски војни стручњаци обраћају на ваздушно- космичку одбрану. Око 20% свих средстава државног програма за модернизацију руске армије и флоте до 2020.године усмерени су на њен развој. То је више од готово 100 милијарди долара. Последично, за 7 година војска ваздушно- космичке одбране (ВКО) ће имати више од 70% нове технике. То ће омогућити поуздану заштиту, изјавио је председник:

- Не можемо допустити да буде нарушен баланс система стратешког уздржавања, на рачун снижавања ефикасности наших атомских снага. Зато је стварање ВКО кључни правац стварања нових војних пројеката. Ефикасна ВКО то је гаранција стабилности наших стратешких снага одвраћања, покривање нашег простора од оружја за напад. Данас, наш производни обрасци оружја ВК одбране – спадају у најбоље. Ово је доказала њихова популарност на светском тржишту наоружања – а ту нарочито мислим на против-авионске ракете.

Више политичко руководство Русије не може да прихвати озбиљно предлог Обаме, све док Москва од Вашингтона не добије правне гаранције да систем ПРО није усмерен против Русије, уверен је председник Војно-индустријске комисије у влади РФ Дмитриј Рогозин:

- Како можемо озбиљно да прихватимо тезу о смањивању стратешких нуклеарних потенцијала, ако САД надограђују потенцијал за пресретање тог стратешког потенцијала. Трка у офанзивном наоружању вуче за собоми трку у одбрамбеном, односно једно вуче друго. То је дијалектика. И не разумети ово, значи или лагати отоврено или лукаво, или показати свој дубоки непрофесионализам у овој сфери.

У комитету државне Думе Русије за међународна питања не искључују могућност да дође до смањивања вишка нуклеарних арсенала у Русији и САД. Али идеју Барака Обаме о пуном атомском разоружавању оцењују као утопијску. Навели су конкретан пример: „Израел никада неће одустати од потенцијала нуклеарног уздржавања, налазећи се у арапском окружењу, који је пакпотенцијално непријатељски настројен.“

Наталија Коваленко, Олга Денисова,