Лавров: „нормалне државе не желе да се у Сирији понови ирачки сценарио“

20-06-2013 09:54:52 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |

Нисмо нашли баш ништа што можемо да сматрамо легитимним доказом


Нико на Западу или на Истоку не жели да се у Сирији понови сценарио из Ирака. Спољни фактори су убеђени да држава мора остати многоетничка
многоконфесионална - изјавио је шеф МСП Русије Сергеј Лавров на 17. Међународном економском форуму у Санкт Петербургу. Министар иностраних послова Русије је приметио да међународна заједница покушава да заустави рат у Сирији, али се разликују приступи. Различити ставови су постали посебно видљиви током самита Г8:

- Ми се не слажемо у многим, прилично важним питањима, али не у коначним циљевима, већ у смислу начина решавања тих циљева. Зато што ни ми, ни Американци ни Европљани нити било која нормална држава укључујући и арапски свет не желимо да видимо Сирију како понавља пут кроз који је прошао Ирак.

У последње време посебна пажња се поклања проблему хемијског оружја. Да ли се оно или не примењивало и ко је то чинио? За већину западних држава одговор је јасан. Они су окривили владу Асада за убиство својих грађана и сматрају да је „црвена линија“ тиме пређена, чиме оправдавају увођење зоне без летова. Сергеј Лавров је рекао да за тако гласне изјаве морају постојати неопходне чињенице:

- Долазили су нам амерички експерти и показивали оно што су утврдиле енглеске и француске колеге. У свим тим случајевима нисмо нашли баш ништа што можемо да сматрамо легитимним доказом.

Уз то, у Сирија има и сасвим довољно обичног оружја. И складишта ће се изгледа попуњавати, јер је недавно ЕУ укинула забрану на испоруке оружја опозиционарима . Шеф руског МСП-а је упозорио да ће се тим оружјем могуће користити екстремисти повезани са Ал Каидом:

- Наши партнери разумеју опасност, која овде вреба. „Џебхат ан-нусра“ најефикасније функционише као структура оружане опозиције. Готово сво оружје које имају побуњеници или које ће добијати, проћи ће кроз руке ове организације. Она је најбоље искординисана.

Једна од последњих нади за мирно регулиасње ситуације у држави остаје међународна конференција Женева 2. О овоме нико не спори, али о томе ко би на њој требало да учествује опет изазива разне реакције. Русија је уверена да на конференцији мора учествовати како Иран, тако и други суседи Сирије, који настављају да прихватају избеглице. Али са овим нису сви сагласни. Такође ни рокови одржавања конференције не могу се утврдити. Постоји само општеприхваћена формулација „што је пре могуће“. Говорити прецизније о датумима, не дозвољавају западне државе, које одржавају везу са опозицијом. По мишљењу Лаврова они нису уверени да могу да убеде побуњенике да дођу на конференцију.