НИС поново најуспешнија компанија у Србији

21-06-2013 10:45:07 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


По ономе што се могло званично чути на скупштини акционара Нафтне индустрије Србије одржаној пре неколико дана у Новом Саду, као и по подацима које је објавила државна Агенција за привредне регистре, види се да је та компанија у већинском власништву руског Гаспромњефта и даље најуспешнија у Србији.

Наиме, овај некадашњи губиташ је после приватизације наставио да из године у годину увећава свој профит, па је тако обелодањено да је Нафтна индустрија Србије 2012.г. остварила чисту зараду у висини 50 милијарди динара, односно близу пола милијарде евра, што је у односу на годину пре тога – пораст профита за скоро једну четвртину.

Како је изјавио челни човек ове компаније, НИС учествује у бруто домаћем производу Србије са преко 8 процената, а то значи да има једнак удео у новоствореној вредности као на пример целокупна србска пољопривреда.

Стога није чудно да су акције Нафтне индустрије Србије најликвидније хартије од вредности на домаћем финансијском тржишту, а значајан раст њихове вредности на Београдској берзи је уследио после најаве о исплаћивању дивиденди акционарима. Тада је њихова вредност била удвостручена у односу на вредност коју су акције НИС-а имале у тренутку када су се почеле котирати на берзи.

А те најаве су се и обистиниле, с обзиром да је Скупштина акционара Нафтне индустрије Србије пре неколико дана донела одлуку да се акционарима на име дивиденди исплати читавих 25% прошлогодишње добити, уместо минимално предвиђених 15%.

Штавише, показало се да је НИС прошле године био лидер и по износу инвестиција, зато што су оне износиле око 500 милиона евра, што је пораст за близу 50% у односу на претпрошлу годину, а како је планирано, инвестиције у овој години, исто као и у следећој, и даље ће континуирано да расту.

За компанију са таквим пословним показатељима чини се да је нормална чињеница да је у оквиру свог програма запошљавања током претходне године ангажовала око 400 младих људи са факултетским дипломама, а додатних 300 ће бити запослено и ове године.

Што се тиче развоја догађаја у непосредној будућности, поготово након модернизације Рафинерије нафте у Панчеву и куповине преко 100 бензинских пумпи у Румунији, Бугарској и Републици Србској, Федерацији БиХ, те извоза горива евро квалитета на та тржишта, оправдано се очекује да ће то допринети смањењу спољнотрговинског дефицита и економском развоју целе земље, што се могло чути и на протеклој скупштини акционара.

Уосталом, о томе колико је важно успешно пословање НИС-а за укупно функционисање државе, јасно говори и добро познати податак да Нафтна индустрија Србије пуни 13% србског буџета. А то значи да би било довољно само осам таквих фирми као што је НИС, па да се напуни цела државна каса.

Ратко Паић,