Зачарани авганистански круг: повратак на почетак?

21-06-2013 10:54:11 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


После отварања представништва авганистанског покрета „Талибан“ у Дохи, престоници Катара, међу Вашингтоном и Кабулом почело је надметање за право ко ће се први договорити са талибанима о успостављању мира и сарадње. Та је тиха конкуренција довела ка оштром погоршавању односа међу садашњим кабулским режимом и његовим прекоокеанским патроном.

Сагласно изјавама светских информативних агенција, 20. јуна у Дохи је требало да почну преговори представника власти САД са представницима покрета „Талибан“.У престоницу Катара већ је стигла америчка делегација састављена од високих чиновника из Стејт департмента и вашингтонске администрације. Али, званични Кабул је изјавио да је неприхватљиво то што су талибани свечано отворили свој офис у Катару, као представници „исламског емирата Авганистан“. Раније је авганистански лидер говорио о спремности да води преговоре са талибанима, за шта би у Катар могла да стигне делегација Вишег савета мира Авганистана. Али до овога није дошло.

Шта више, Карзаји је прекинуо преговоре са представницима власти САД о условима размештања америчког војног контигента после 2014.године. И нема намеру да почне преговоре са покертом „Талибан“ док тај процес не узму у своје руке сами Авганистанци. После овога је из Вашингтона следила изјава представнице Стејт департмента Џенифер Псаки. По њеним речима, информација о планираном сусрету „није тачна“ и САД ће се консултовати о датом процесу са русководством Авганистана и Вишим саветом мира. И,сагласно последњим изјавама медија, преговори су одложени на неодређено.

По мишљењу већине експерата, ово натезање конопца око преговора са „Талибаном“ говори о позицији Вашингтона као главног партнера западне коалиције на Гиндукушу. Тако сматра и професор Института политичке и војне анализе Анатолиј Циганок:

- Сада је за Американце најважније да из Авганистана повуку своју војску. Постоји и једна анегдота тим поводом: „Ево, дошли смо у Авганистан“, рекао је амерички генерал једном житељу авганистанског села. „Дошли сте, да дошли, али како ћете отићи?“ питао је старац. Хамид Карзај је у веома тешкој ситуацији. Није искључено да ће према резултатима преговора он увести талибане у своју владу. Разумете? Американци су војевали против талибана, а они сад долазе на власт. Јасно је да главни циљ мисије- уништавање „Талибана“ није испуњен. Сада предстоји да се направи договор са њима, нејасно под каквим условима.

О томе, да ће преговори бити тешки, говори у радио интервјуу и посланик немачког Бундестага, бивши специјални изасланик УН у Авганистану Том Кенингс:

- У суштини, постоје три учесника: Талибани, прилично нехомогена структура, авганистанска влада и на крају САД. Сви имају разне представе и разне предуслове. Свако има основа да сумња у друге, зато што је свако нарушавао опште договоре.

На који ће се страну и у ком правцу даље развијати ситуација у Авганистану, ако говоримо о постојању овог зачараног круга? Узгред, има ли он почетак и крај?

Олег Севергин,