Форум у Петербургу 2013: ми се још увек извлачимо из најстрашније кризе

21-06-2013 11:47:34 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Северна престоница ће током три дана бити центар светске економске политике. Овде је почео 17-ти по реду Петербуршки међународни економкси форум. По свом значају- овај сусрет на високом нивоу већ пореде са Давосом. Више од 5000 политичара, предузетника, финансијера, руководилаца крупних компанија су се састали како би размотрили и наметнули пут решавања глобалних финансијских и економских проблема.

Пробелми су нам свима познати. „Још увек се извлачимо из најстрашније кризе која је погодила свет у последњих 80 година, тако да ће наравно, стимулисање раста, бити главна тема“- изјавио је у свом излагању генерални директор Ernst & Young Global Џејмс Терли. Економија се опоравља са потешкоћама, а доступ „лековима“ је све слабији. Истина, према речима главног саветника Deutsche Bank, Томаса Мајера, раст светске економије у последње време ипак је приметан. Но, подвукао је Мајер, иза умерено оптимистичне слике скривају се озбиљни ризици. Улога држава у развоју пре свега држава Азије, у светској економији расте, али је не би требало преценити. Капитал иде на ту страну, где је њему удобније- повезан је са ценом радне снаге и добром демографијом- појаснио је у интервјуу за „Глас Русије“ председник савета директора „МДМ Банке“ Олег Вијугин:

- Сматрам, да изјаве „будућност за Азију“ нису сасвим блиске реалности, зато што су сви центри технологије, сви интелектуални центри који су иначе главни актери и покретачи светске економије ипак у разивијеним државама. За сад нема назнака да ће се Харвард преселити у Кину или да ће Силицијумска долина бити пресељена на Тајланд. Гледајући средњорочну перспективу, сматрам да ће лидерство ипак остати у рукама развијених држава.

Ипак ће улога Азије, захваљујући демографији и глобалном премештању капитала, само расти. Зато је, према речима Вијугина, Русији потребно да истовремено „тргује са Азијом и дружи се са Силицијумском долином“.

Учешће у међудржавним алијансама неће умањити значај потребе тргања за сопственим тачкама раста. Ово је актуелно и у случају Русије. По речима Елвире Набиулине, помоћника руског председника, фактори, који су „гурали“ еконосмки раст су престали да буду делотворни:

- Неопходно је да руска економија нађе нове изворе, нове факторе раста, који би је гурали на горе, на врх. По мом мишљењу то су резултати рада, снижавање потрошње, раст приватних инвестиција. И то преводи дискусију у већ потпуно другу област- управо у област инвестиционих, структурних реформи.

Могуће је да ће се одговори на ова питања чути већ колико сутра током наступа председника РФ Владимира Путина. Стручњаци сматрају да ће шеф државе дотаћи питања економске политике и улоге финансијског сектора у обезбеђивању економског раста.

Влад Гринкевич,