Лекари криве британске научнике за плагијате и фалсификовање

21-06-2013 11:55:37 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |

Фраза „британски лекари су доказали“- једна је од омиљених на руским интернет страницама. Она је увод за текстове у којима се говори о најапсурднијим истраживањима. Али у свакој шали, како се каже, има мало истине. И ово је ових дана некако и постало тачно, ако се узме у обзир да је велики део научних истраживања у Британији тешко доказиво у пракси.

А како до овога долази и ко је одговоран за овакве појаве, говори познати руски ерудита Анатолиј Васерман:
Механизам против фалсификовања у свим наукама је један: независно понављање и провера резултата истраживања. У науци се резултати истраживања публикују тако, да их може поновити свако ко жели, ако та особа има одговарајућу технику и опрему. Према томе, ако неко публикује неправилне податке, то ће се ускоро открити.
Британски научници се не баве само фалсификовањем конкретних података, колико и некоректним интрепретацијама потпуно реалних материјала истраживања. Они заправо из реалних података праве закључке, идући предалеко и зато не дозвољавају да се дође до правилних схватања о подацима и резултатима истраживања.
Тако је енглески вирусолог Ендрју Вејкфилд крајем 90-тих година рекао, да је његово истраживање доказало да је вакцинисање деце опасно јер може довести до развоја аутизма. Касније се дошло до закључка да је ово лаж, али хиљаде породица су одустале од важног вакцинисања. Као епилог ове приче навешћемо то да научник сада седи у затвору.
Из страха да ће изгубити репутацију,британско научно друштво, друго после САД по броју спроведених истржаивања- решило је да игра по новим правилима. Јер, ипак, могу остати без 20 милијарди фунти стерлинга, које британски порески обвезници и приватни фондови инвестирају у науку. Без њих могу остати 133 универзитета, ако не потпишу Конкордат о професионалној етици у научној делатоности. Тамо између осталог постоји и тачка: за фалсификовање истраживања, научник неће бити само отпуштен, већ и унесен на црни списак и лишен свих финансијских дотација убудуће.