Међународни филмски фестивал у Москви: филмове ће гледаи и на ногама, али и лежећи

21-06-2013 12:09:00 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Престоница Русије ће опет бити центар светских филмских дешавања- 20.јуна стартује Московски међународни филмски фестивал. 29 програма, 364 филма, пуне сале, посете звезда, разне сензације- све се ово очекује у наредних 10 дан трајња фестивала.

У Москву долази и Бред Пит са својим филмом „Светски рат Z“ који ће отворити фестивал. Осим тога, очекује се да ће на фестивал доћи и чувени италијански режисер Габријел Салваторес са филмом „Сибриско васпитање“. Филм је снимљен према књизи савременог писца Николаја Лилина, а у главној улози је чувени Џон Малкович. А новопечени руски држављанин Жерар Депардје у улози Григорија Распућина, затвориће фестивал. Укратко, биће много тога да се види. А филмови ће бити озбиљни, али и не сасвим, коментарише програмски директор фестивала Кирил Разлогов:
Поред, да тако кажем, полуектремног програма „Секс, храна, култура, смрт“, биће и потпуно екстремни програм „Дивље ноћи“. Биће приказано све оно што, генерално, не требало да се приказује... Сав инострани програм је намењен пунолетној публици. Целокупан програм домаћих аутора је за оне гледаоце од 16, па навише. Ту су и посебни филмови, које ће моћи да прати публика већ од 12 година старости.
Осим руских филмова, у основном такмичарском програму, биће приказани и радови кинематографа из Италиије, Шпаније, Кореје, Француске, Холандије, Швајцарске, Турске, Јапана. Укупно 16 филмова. Публика очекује много од фестивала. Карте се распродају брзо, сале ће бити препуне. Филмски критичар Ирина Павлова говори:
Дешава се да публика стоји, а понекад и лежи под платном. И то се дешава прилично често. Нема места за све који желе да погледају филмове, и онда се сналазе, разумете?... Публика може исти филм да гледа неколико месеци касније у редовном биоскопском програму, али то није исто. Јер, код нас неће се чути звоњава мобилних телефона, неће се чути хрскање кокицама. И зато у уметнички биоскоп сви желе да дођу.
29.јуна ће бити извесна имена победника Московског филмског фестивала, који ће добити своје награде „Свети Георгије“. А до тада, у Москви ће бити прави кинематографски бум.