Петербуршки форум - уз културу и уметност

21-06-2013 12:19:57 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Светске звезде и великани уметности су се окупили ових дана, током трајања економског форума у Санкт Петербургу. Ту је читаво „сазвежђе“ на челу са блиставом Аном Нетрепко. Оперска дива већ је предложила једну новину, за коју се нада да ће постати традиција, не само за форум у северној руској престоници, већ и друге економске форуме у свету- то је хуманитарни концерт.

Он би требало да се одржан 21.јуна у раскошном Екатеринском дворцу, недалеко од града. Средства која буду сакупљена овом приликом, отићиће петербуршком Институту ортопедије, за лечење деце. Ана Нетребко, која не помаже Институту први пут, позвала је и мале музикалне пацијенте овог Инстита да наступају са њом. У интервјуу за „Глас Русије“ уметница је рекла:

- Веома сам срећна, што могу постати део хуманитарних акција и помагати. И ја имам свој фонд и послаћемо лепу суму новца Институту за ортопедију у Петербургу. И ово је само почетак, тек предстоје акције. Мислим да смо ми певачи, увек ради да учествујемо у таквим хуманитарним концертима.

Ана Нетрепко ће заједно са великим маестром Валеријем Гергијевим наступати на новој сцени Маријинског театра. 23.јуна . Уз то, учесницима форума се предлаже да се током ноћи са 23.на 24.јуни уроне у атмосферу традиционалног младалачког празника „Црвена једра“ (Алые паруса) који окупља све оне који завршавају „велику“ матуру. Овај је празник постао један од брендова Петербурга: Дворски трг се претвара у огромни концертни подијум, на којем наступају најпопуларнији музичари- они којима се диве данашње генерације тинејџера. А потом, после поноћи- кулминација на води. Уз дешавање на води у којем ће учествовати више од 80 хиљада људи под црвеним једрима, небо ће украсити све боје дуге: биће организован гарндиозни ватромет какав још није виђен.

На дан отварања Форума у Петербургу ће бити одржан концерт на којем ће учествовати једанод најбољих гитарсита света, оснивач легендарне групе „Дип прпл“ (Deep Purple) Ричи Блекмор. Заједно са својим бендом представиће свој нови програм који садржи и обраде неких руских композиција и популарних песама.