Дачић и Тачи постигли споразум за низ питања – Ештонова

21-06-2013 03:10:32 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Шеф европске дипломатије, Кетрин Ештон изјавила је, у петак, да је на преговорима између премијера Србије Ивице Дачића и такозваног премијера Тачија постигнут ''конкретан напредак'', посебно у области правосуђа и када су у питању предстојећи избори.

Преговори су били одржани дан раније у Бриселу и трајали су 6 сати. Разговарали су о априлском споразуму, на основу плана који је одобрен прошлог месеца. У мају су се договорили за испуњавање договора о нормализацији односа, који је био парафиран 19. априла. У документу се наводи да ће се живот србских општина контролисати косовским законима, а Удружење србских општина на Косову (у местима где они чине већину) ће решавати економска, образовна, здравствена и питања животне средине. Према речима Ештонове постигли су договор у вези неколико питања – ''у области правосуђа, о полицији и локалним изборима''. ''Информисаћу чланове ЕУ о напретку, који потврђује да су предузети конкретни кораци ка одрживом побољшању односа'', - изјавила је она.

Решење питања о нормализацији има "кључни значај" за Србију јер без тога неће бити назначен датум преговора за улазак у ЕУ. Документ о нормализацији односа Београда и Приштине још увек није ступио на снагу. Он се састоји из 15 тачака које су углавном посвећене организацији и овлашћењу србских општина на северу Косова. Против њега су бројне српске опозиционе партије и покрети, православна црква, Срби са Косова, јер по договору српске општине излазе из оквира надлежности Београда и фактички се предају албанским властима на Косову, које су једнострано прогласиле независност 2008. године. Српске власти, напротив, наглашавају да ће у случају реализације договора земљи бити отворен пут за преговоре о уласку у ЕУ, а северне (претежно српске) општине на Косову, ће добити додатна права заштите интереса.