Путин размотрио са лидерима бизнис двадесеторице будућност међународне економије

21-06-2013 04:52:03 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Заступљеност Русије у Великој двадесеторици усмерено је на активни дијалог за бизнис-заједницом, изјавио је председник Русије Владимир Путин. У оквиру Петербуршког међународног економског форума руски председник састао се са представницима Пословне двадесеторице.

Отварајући састанак, Владимир Путин је посебно подвукао да цени могућност разматрања нагомиланих проблема директно са бизнис-круговима. Руски лидер је истакао свеопшту забринутост због процеса који се сада дешавају у свету. Глобални раст ће бити успорен, мало је позитивних сигнала, и напротив, много је најразличитијих ризика, изјавио је Владимир Путин.

- Прошла година је била најсложенија по међународну економију после кризе 2008.2009. године. У контексту растућег пословног оптерећења држава раст светског унутрашњег бруто производа је 2012. године достигао 3,2%. У Русији је он био нешто виши – 3,4%. Што се тиче дужничких обавеза, оне, на нашу велику жалост, настављају да расту осетним темпом. У земљама са развијеном економијом у просеку оне износе 109,3% унутрашњег бруто производа, а у земљама Велике седморке 125%. Према прогнозама Међународног монетарног фонда, у текућој години раст ће се наставити и достићи отприлике 3,3%. Наводи на опрез цифра незапосености – око 200 милиона људи у свету је незапослено од економски активног становништва. У појединим земљама Европе незапосленост премашује 25%, врло је тешка ситауција у Јужној Африци. А омладина је посебна тема. У Португалији, Италији, преко 40%, у Шпанији 56%, у Грчкој преко 60% незапослених. Слушајте, то је већ трагедија. То је врло опасна ситуација, и не само за економију, већ и за социјалну сферу, за политичку сферу.

Председавајући Бизнис двадесеторице, председник РСПП Александар Шохин са своје стране је испричао да су у току интерактивног гласања били одређени најактуелнији проблеми за предузимаче. У првом реду то је флексибилност финансијског регулисања која одговара интересима како државе, тако и бизниса. Такође представници бизниса сматрају да је важно да до краја 2014. године регулишу низ проблема међународне трговине у оквиру СТО. Осим тога, неопходно је стварање повољнијих услова за рзавој предузимаштва, захваљујући чему бизнис, а не држава, отвраће радна места. Активно усавршавање система државних наруџбина, уклањање трансграничних баријера за стимулисање инвестиција, стимулисање иновација. Шохин је додао да је за бизнис врло важно да води дијалог са председнцима чланица Г-20.

Препоруке за развој економије су ушле у такозвану Зелену књигу. Њу је Александар Шохин свечано уручио Владимиру Путину. Руски председник је скренуо пажњу да је на корицама представљен покретни Дворцови мост – један од симбола Санкт-Петербурга. Треба мислити о томе како да се мостови споје, имајући у виду решавање проблема. истакао је Владимир Путин.

Светлана Калмикова,