ПМЕФ-2013: Русија припрема инфраструктурни пробој

22-06-2013 01:05:07 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Петербуршки економски форум не само да је дискусиона, већ је и крупна пословна платформа. Тачније, место где дискусије о економској политици иду заједно са преговорима и склапањем послова међу компанијама. Суме закључених уговора из године у годину расту. На протеклом форуму било је потписано 84 споразума на суму изнад 360 милијарди рубаља или око 12 милијарди долара. На основу резултата првог дана актуалног форума експерти су говорили о суми која премађује два билиона рубаља. Први дан Петербуршког међународног економског форума је донео праву сензацију: руски Росњефт и кинеска компанија CNPC припремили су уговор који предвиђа испоруку стотина милиона тона нафте у Кину. Данас је овај споразум био потписан. О његовим детаљима говорио је председник Русије Владимир Путин.

- Он предвиђа испоруке нафте у току 25 гоидна у обиму до 46 милиона тона годишње. Сума уговора у текућим тржишним параметрима је апсолутно невиђена – 270 милијарди долара.

Осим тога, највећа руска нафтна компанија потписала је низ ситнијих споразума, на пример са италијанском Ени и норвешком Статоил о развоју стратешких споразума за освајање мора, склопљен на пролеће. Још један споразум о сарадњи у области разрада и испорука енергетске опреме росњефт је склопио са америчком корпрацијом Џенерал Електрикс.

А Новатек се договорио са Совкомфлотом и Внешекономбанком о изградњи два гасовода капацитета преко 170 хиљада кубних метара.

Посебно место на форуму поклоњено је транспортно-логистичким пројектима. Како је истакао директор РЖД Владимир Јакуњин, то је важан фактор диверзификације и повећања конкурентости руске економије.

- Имамо огромну земљу. Са ове тачке гледишта развој инфраструктуре је одређујући елемент развоја економије. Инвестиције у инфраструктуру не воде ни до каквог бума инфлације. Несумњиво треба да тежимо томе да код нас програми буду заиста дугорочни.

Управо о таквим дугорочним програмима говорио је у свом иступању Владимир Путин. Њихов циљ је стварање саобраћајне инфраструктуре која ће се приближити азијским тржиштима у напретку и спојити их са тржиштима развијених земаља. Гранциозни пројекат подрзаумева како изградњу нових објеката, на пример железничког чвора преко амура – споразум о томе је био потписан на маргинама Форума с акинеским партнерима, тако и реконструкцију већ постојећих. О плановима за реконструкцију једне од најстаријих магистрала евроазијског простора говорио је Владимир Путин.

- Ми намеравамо да кардинално модернизујемо Транссибирску магистралу, да проширимо њен капацитет. Транссибирска је једна од најдужих пруга у свету – скоро 10 хиљада километара. Директни железничкки пут преко Европе и Азије ће бити кључна артерија између Европе и Пацифичког прстена.

Реконструкција магистрале ће дати додатни импулс развоју руског Далеког Истока. био је најављен саобраћајни пројекат у оквиру Царинског савеза. Русија, Казахстан и Белорусија стварају обједињену саобраћајну логистичку компанију. Споразум су потписали директор РЖД Владимир Јакуњин, руководилац Националне железничке компаније Казахстана – Аскар Мамин, и начелник Белоруске железнице Владимир Морозов. Инвестиције у покретни састав, контејнере, терминале и другу саобраћајну инфраструктуру до 2020. ће премашити 6 милијарди долара. Укупан промет терета уједињене компаније до 2020. године ће достићи 4,2 милиона тона.

Влад Гринкевич,