Путеви за инвестиције

22-06-2013 01:17:32 | | Глас Русије, фото: «Вести.Ru»/ vostok.rs |


Амнестија за економски криминал, велики саобраћајни пројекти, ограничење раста тарифа – ово није потпуни списак оног на шта ће се одлучити руско руководство за унапређивање економије земље. Нове оријентире развоја председник Владимир Путин је означио на 17. Међународном економском форуму у Санкт-Петербургу.

Задатком број један председник је назвао стварање услова за стабилан економски раст. Уз стални раст цена нафте, економија земље се осећала више него комфорно. Сада на то више не може да се рачуна. Данас су за раст, по речима Владимира Путина, неопходне инвестиције, иновације и увећање продуктивности рада.

- Морамо да стварамо базичне услове за дугорочне инвестиције, које су тако потребне за промену структуре саме економије. Као што сам већ рекао, инфлација је за сада висока и ми намеравамо да постигнемо њен даљи пад. Данас је у инфлацији и инфлаторним очекивањима велики удео такозваног немонетарног фактора. Једноставније говорећи, његова тарифна компонента. Порст тарифа је постао смаостлани и значајни фактор убрзавања инфлације.

У појединим гранама привреде влада је решила да олакша компанијама финансијски терет.

- У вези са тим желим да вас информишем о донетој одлуци. Раст гегулисаних тарифа инфраструктурних монпола ће бити ограничен. И не треба да буде изнад фактичке инфлације претходне године. Такав поредак ће бити фиксиран на 5 година, почев од 2014. године.

Наравно, ове изјаве су биле упућене потенцијалним инвеститорима и онима који у Русији већ раде. Председник је уверен да побољшање пословне климе земље, што значи и прилив нових средстава, зависи не смао од одлука руководства земље. Побољшање пословне климе треба да буде приоритет и за градоначелника малог града, и за федералног министра.

- Ми не делимо оне који праве радна места на домаће и стране бизнисмене, на своје и туђе. Нама је важан онај који ради. И ми се трудимо да створимо за ове људе не само добре, већ најбоље услове за рад. Учинићемо све да у Русији буде повољно, удобно и безбедно да се ради.

Једна од изјава коју је дао предедник на форуму у Санкт-Петербургу даће реални сигнал многим предузимачима у Русији и иностранству. Владимир Путин је одобрио пројекат амнестије за економски криминал. Руско законодавство се труди да иде у корак са савременим бизнис-животом. Према актуалним правним нормама многи људи једноставно не би били осуђени. Тако да на слободу може да изађе преко 10 хиљада људи.

Посланици ће добити и други документ на разматрање. Владимир Путин предложио је да се обједини Врховни и Виши арбитражни суд. Могућност обједињавања проучава администрација председника и парламент, јер у случају одобрења неће проћи без поравки устава.

На Петербуршком економском форуму бачен је нов поглед на енергетику, између осталог на течни природни гас. Владимир Путин предложио је да се постепено смањују ограничења извоза течног природног гаса. Русија сматра то могућим, јер по прогнозама ускоро ће се удвостручити испоруке на тржиште пацифичког прстана.

- Са задовољством истичем споразуме потписане на маргинама форума о извозу течног природног гаса. Тако једна од наших компанија Новатек склопила је споразум са Кинеском националном нафтном корпорацијом о сарадњи у оквиру појекта Јамал Течни гас. Поразум подразумева како куповину учешћа од 20% с кинеске стране у пројекту Јамал Течни гас, тако и склапање дугорочног споразума за испоруку течног природног гаса у Кину. Гаспром се такође спрема за потписивање уговора за испоруке гаса у Јапан и Кину.

Руски председник је говорио и о саобраћајним пројектима. Биће проширена Транссибирска магистрала – директан пут између Европе и Пацифичког прстена. Такође ће бити направљен железнички мост преко Амура који ће осигурати излазак Русије на тржиште Пацифичког прстена.

Олга Денисова,