Русија и ЕКА ће заједно освајати месец

22-06-2013 01:32:53 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/NASA's Marshall Space Flight |


Европска космичка агенција (ЕКА) придружиће се предстојећим руским мисијама на Месец. У току авиосалона у Ле Буржеу руководиоци Роскосмоса и ЕКА Владимир Поповкин и Жан-Жак Дорден су потписали Меморандум о међусобној сарадњи и истраживању Месеца.

Меморандум је оквирни документ о општим принципима међусобних односа агенција. Улога Европљана ће бити прецизирана, објашњава академик Руске академије за космонаутику Александар Железњаков.

- Оно што би Европљани хтели да нам понуде јесу и уређаји за бушење и возило за Месец и системи за летелице. Шта ће тачно бити изабрано – биће јасно у току даљих преговора. Зато што би и нашим стручњацима било занимљиво да самостално или у кооперацији с Европљанима раде на истим уређајима за бушење. А наше искуство прављења возила за Месец је много веће него код Европљана. Они су имали само теоретске радове, а код нас су ако се сетимо летова од пре 40 година, успешно радили Луноход-1 и Луноход-2.

Најближи руски пројекат је – Луна-Глоб, он се састоји од сонде за атерирање (треба да почне с радом 2015-2016. године) и орбиталног апарата (треба да буде пуштен у погон 2016. године). Мисија је у потпуности планирана, до старта није остало тако много времена, зато тешко да ће стићи да ту инсталирају европску опрему. Широко поље за заједничку делатност с ЕКА ће се отворити у следећем великом пројекту – Луна-Ресурс који се састоји од неколико фаза. У првој, 2017. године стартује научни комплекс за атерирање. Тамо ће већ бити европска апаратура, сматра водећи научни сарадник Института за космичка истраживања РАН Максим Литвак

- Ту ће бити додати научни иструменти – засад још није одлучено који. То ће бити јасно за неколико месеци. Можда ће то бити неки апаратски системи везани за навигацију и избор места за атерирање. Европљани су радили на томе. Оно што нас највише занима јесте могућност ограничења места за искрцавање. Сад је велика површина искрцавања, отприлике 15 пута 30 км. Да би се прецизирала потребна су специјална средства за навигацију.

У почетној фази пројекта Луна-Ресурс претпотсављало се да ће у космос овај апарат послати индијска ракета-носач и да ће после доласка на Месец из ње изаћи индијско возило за Месец. Мисија би касније била прилагођена руском носачу, наставља Максим Литвак.

- Промењена је конфигурација мисије. Индијски партнери знају за то. Не зна се да ли ће испоручити своје возило за Месец на Луна-Ресурс или неће. Индуси нису послали јасан одговор, зато возило за Месец засад фигурира у дизајну апарата.

Русија не може бесконачно да држи резервацију за њега и највероватније ће његово место заузети европско возило за месец. Што се тиче других фаза Луна-Ресурса оне обухватају истраживања с месечевоморбитом, узимање тла с дубине од 2 м и његово достављање на Земљу 2020-22. године.

Русија и ЕКА већ раде на сложеном заједничком пројекту ЕгзоМарс који предвиђа лансирање на Црвену планету 2016. и 2018. године. Сад ће сарађивати и у вези с Месецом.

Борис Павлишчев,