Валентин Јудашкин први пут у Варшави

22-06-2013 03:39:35 | | Глас Русије, фото: Рафал Вышински/ vostok.rs |


После дугих покушаја и још дуже припреме у Варшави је успешно организована ревија коју пољски главни град још није видео. Код нас је допутовао светски познати руски креатор Валентин Јудашкин, заслужни прегалац уметности Руске Федерације и први Рус који је примљен у француски синдикат Високе Моде.

Његова дела се могу видети не само на најбољим светским подијумима, већ и у главним музејима планете као што су Лувр и Метрополитен-музеј у Њујорку. Организатор овог догађаја без преседана бича је Амбасада Руске Федерације у Варшави.

Ова јединствена ревија Дома моде Валентина Јудашкина биће одржана у предивним салама и вртовима Амбасаде Руске Федерације. Манифестација је постала могућа захваљујући огромним напорима супруге амбасадора РФ Александра Алексејева, Олге Алексејеве, активне присталице културе и уметности и велике љубитељке моде.

Информациону подршку манифестације с пољске стране је обезбедио недељник “Viva”, а с руске – интернет-редакција „Гласа Русије“. Своје учешће је потврдила већина највећих пољских телевизијских канала, као што су TVP1, TVP2, телевизија Polsat, TVN, Polsat Caf, Суперстаница, а репортаже о томе ће се појавити како у дневној штампи, тако и у луксузним издањима.

Уочи ревије одржана је конференција за штампу на којој су пољски новинари имали могућност да први пут уживо поразговарају с Валентином Јудашкиним. Водитељи на конференцији биле су организатори манифестација с пољске стране – Магда Макаревич и Ева Рубасињска-Ианиро.

Јудашкин се с великом топлином сећао своје претходне посете Пољској. Тада, као још веома млад човек са занимањем и одушевљењем је упијао нове слике и емоције. Креатор је дефинисао свој однос према моди, говорио је о ономе што га надахњује и што сматра главним у свом стваралаштву. Било је питања о будућности моде и њеног важног сегмента Haute Couture.

Кад је Ева Рубасињска-Ианиро замолила Валентина Јудашкина да анализира проблем недостатка професионалних снага у индустрији шивења које замењују машине и масовна производња, он је истакао: потребу и вредност обуке младе генерације како не би нестале старе традиције, занати и уметности, зато што само захваљујући њима креатори могу да стварају своја дела не само на папиру!

Говорећи о томе одакле црпи надахнуће за своје све оригиналније колекције креатор је признао:

- Цео свет са својом разноврсношћу култура, боја, емоција, а пре свега, уметности, представља велики неисцрпни извор надахнућа. Спознаја света, проучавање уметности и одушевљавање највећим делима уметника богати наш унутрашњи свет, омогућава нам да боље и потпуније живимо.

Ове године Валентин Јудашкин слави 25-годишњицу своје стваралачке делатности, као и свој 50. рођендан. Истакао је да прослава јубилеја почиње управо од Пољске која је блиска његовом срцу.

На ову модну ревију у Варшави која представља леп призор позвани су представници дипломатске, културне, политичке и пословне елите.

Патриција Мелајдо,