Руски космос на недостижној висини као и раније

22-06-2013 01:41:37 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Росавиакосмос на 50. салону Ле Бурже није се чуо тако гласно као Су-34 или хеликоптер Ка-52. Ракете нису у стању да обаве демонстративан наступ пред очима запањених гледалаца.

Ипак, резултати су више него упечатљиви, о чему је у ексклузивном интервјуу за Глас Русије говорио руски амбасадор у Француској Александар Орлов:

- На руским штандовима је одржано на десетине састанака и преговора, не само са Французима, већ и с представницима најразличитијих земаља који су због тога допутовали у Француску, потписан је низ уговора. Један од најважнијих међу њима јесте уговор о сарадњи с Европском космичком агенцијом о истраживању Месеца робототехничким средствима. Тако да се наша сарадња с Француском у области космоса, која је започета 1966. године успешно наставља.

Штанд Росавиакосмоса је задивио људе разноврсношћу приказаних макета космичких апарата. ЦСКБ-Прогрес је један од светских лидера у области израде и експлоатације носећих ракета средње класе, као и комплекса за даљинско сондирање Земље и аутоматских космичких апарата примењене намене. Владимир Аљешин, шеф оделења за међународну сарадњу и рекламирање предузећа резултате Салона је оценио на следећи начин:

У Ле Буржеу Самарски космички центар представља 3 правца својих производа: носаче ракета, апарате за космичко и даљинско сондирање земље, апарате за зоолошка испитивања и производњу цивилних производа – авион. На штанду је представљено 6 носећих ракета: Сојуз 2 1 В, који је планиран за лансирање ове године; Сојуз 2 за који је планирано да овог месеца буде пети пут лансиран са Француске Гвајане; пилотирана ракета која је свима добро позната, јер је имала укупно 1700 лансирања; перспективне ракете повећане носивости Сојуз 23 В, Русија и Сојуз 5. То су пројекти на којима се сад ради. Од апарата ДЗЗ представљени су Ресурс П, који је спреман да замени Ресурс-ДК 1. За проучавање утицаја бестежинског стања на људе користиће се Бион М, који је успешно слетео 19. маја с биолошким објектима, укључујући и мишеве. Такође, представљен је апарат Обзор Р - перспективни изум који се сад налази у предузећу.

Од цивилних производа приказан је авион Рисачок за регионалну комуникацију иместо Ан-2. Он омогућава полетање са земљане писте и слетање с малим залетом. Тренутно је у фази сертификације. Обавићемо је, наручилаца има. Надамо се да ће машина имати лепу будућност.

Говорећи о главним правцима међународне сарадње с Европом Владимир Аљешин је истакао:

- Међународна сарадња с Европом је за нас веома плодна. Имамо доброг партнера Ариан Еспас с којим вршимо услуге лансирања с Бајконура и у Француској Гвајани. У Француској Гвајани ради специјални старт: Сојуз СТ где ће ускоро бити његово пето лансирање. Такође, Бион М: по овом програму су код нас радили и Немци, и Холанђани, и Италијани, па чак и Американци. Ресурс-ДК1 који тренутно лети експлоатишемо заједно с Италијанима, они су на њему уградили своје апарате за проучавање и прогнозирање земљотреса и врло су задовољни добијеним резултатима.

У Ле Буржеу смо се срели с партнерима с којима се одавно познајемо. У нашој области уговори се не склапају брзо, за њих је потребна велика припрема. Потврдили смо своје могућности, а они своје намере. Раније постигнути договори остају на снази. А Међународна асоцијација за космичку делатност, у коју и ми улазимо, потписала је с нама Меморандум о сарадњи с GIFAS. То је удружење француских предузећа. Они чак планирају да посете наш град.

Такође се може истаћи да је на међународном тржишту ЦСКБ-Прогрес пружио услуге лансирања везе Глобалстар за 32 америчка сателита, 4 европска истраживачка сателита Кластер-2, европске космичке апарате Марс-Експрес и Венера-Експрес, амерички сателит за везу Амос-2, 2 европска навигациона сателита Галилео и француски истраживачки сателит Коро.

Списак потписаних уговора, извршених лансирања и преговора који се воде оставља снажан утисак. Треба истаћи да је само Русија данас успела да створи навигациони сателитски систем ГЛОНАС независтан од америчког GPRS. Другим речима, у савременом свету без великог космоса нема правог државног суверенитета.

Александар Артамонов, Ана Карпова,