Бољшој театар: време да се сакупља камење...

22-06-2013 01:48:10 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Московски Бољшој театар објавио је планове за 2013-14. годину. За водеће позориште у Русији то ће бити 238. сезона у којој се очекује 7 премијера и велики број страних гостовања.

Балетска трупа своје нове поставке планира да прави заједно са најчувенијим кореографима света. Жан-Кристоф Мајо, уметнички директор балета Монте-Карло, намерава да постави са московским балетом представу по Шекспировој драми Укроћена горопад. За мајстора то ће бити прво искуство рада на новом балету ван свог позоришта. А Џон Нојмајер је предложио да се на сцену Бољшог театра пренесе чувена представа Дама с камелијама. прва балетска премијера сезоне 8. новембра ће бити нова реконструкција Пјера Лакота. Истакнути музички ахриваријус, како Лакота називају у Паризу, изабрао је за рад са трупом Бољшог театра балет 19. века Марка Спада. Некада је он реконструисао овај балет за великог балетана Рудолфа Нурејева. Већ више од 30 година Пјер Лакот сарађује са Русијом. И више пута је говорио да се враћа овамо као у рођену породицу. На овај Лакотов рад Бољшој театар ће добити ексклузивно право.

По свему судећи, неко изненађење припрема и бивши руководилац балета Бољшољ театра који ради сада у САД, Алексеј Ратмански. На то је алудирао генерални директор позоришта Анатолиј Иксанов.

- Не желимо да разоткривамо тајне, али понудили смо му велики пројекат, комплексни. То није посебан рад, већ нешто више. И наравно, заинтересовани смо да он, без обзира на своју превелику заузетост, нађе време и за Бољшој театар, одакле је и стартовао пре неколико година као признати мајстор.

Бољшој театар, тврде његови руководиоци, заинтересован је за сарадњу са свим руским уметницима, звездама које раде у иностранству. У сваком случају, као одговор на недавне жалбе Ане Нетребко и Дмитрија Хворостовског да им никако не полази за руком да се договоре о учешћу у представама Бољшог, главни диригент и музички руководилац позоришта Василиј Синајски је рекао:

- Ми сви врло волимо Ану Нетребко. Она је недавно изјавила да би нашла време за Бољшој, мада је све планирано до 19. године. Ово питање активно разматрамо. Чини ми се да ће се она обавезно појавити код нас у скорије време. Што се тиче Дмитрија Хворостовског, треба наћи репертоар у којем би он хтео да наступа. Очигледно то ће бити италијанска музика, Верди. Наћи ћемо консензус.

Између осталог, у част 200-годишњице од рођења Ђузепеа Вердија на програму Бољшог театра поново ће се појавити Дон Карлос. А 200-годишњица Рихарда Вагнера ће бити обележена премијером Летећег Холанђанина, оперу ће поставити познати редитељ из Немачке Петер Конвични. Још један занимљив рад је повратак опере Римског-Корсакова Царска невеста, представе која се налази у златном фонду Бољшог театра.

Гостовања се базирају на разменама са водећим трупама Европе, Америке, Азије и Аустралије. Тако почетком нове сезоне у Москви ће наступити Париски балет, а узвратна посета Паризу ће бити одржана у јануару 2014. Завршиће се наредна сезона у Њујорку.

Коначно, у предстојећој сезони ће се наставити директни преноси представа Бољшог театра на Интернету или у биоскопима света. 20. октобра публика ће видети легендарни балет Спартак.

Наталија Викторова,