Руски научници знају где је скривена „тамна материја“

22-06-2013 01:56:51 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Руско-америчка научна група је објавила нову теорију о саставу и месту на којем се у Васиони налази „тамне материја“. Ова супстанца не шири око себе електромагнетно зрачење и зато је засад неухватљива за инструменте. Научници су до сад само претпостављали где су нестале скупине загонетне материје. „Знамо где да је тражимо, - тврди руско-америчка група физичара. – Она ствара дискове око галаксија, звезда и планета.“

Видети невидљиво, спознати неспознатљиво – под таквом паролом сад ради руско-америчка група научника на Харвардском универзитету у САД. По питању „тамне материје“ засад има више загонетки и претпоставки него утврђених чињеница. До сада се сматрало да честице ове супстанце скоро ни на који начин нису међусобно повезане. Научна група под руководством Андреја Каца у часопису Physical Review Letters оповргава ову хипотезу. Честице „тамне материје“ морају бити различите – не само пасивне, већ и активне. Постоје „тамни“ протони и електрони, који међусобно делују и стварају „тамне“ атоме, сматрају научници.

Природа загонетне супстанце највероватније личи на природу обичне, сматра Кац. Вероватно се међусобно дејство не одвија само на субатомском нивоу, већ и међу самим „тамним“ атомима.

О активности и међусобном дејству честица „тамне материје“ група је почела да говори након анализе гравитационих ефеката. Судећи по њима, „тамна материја“ образује дискове око галаксија, звезда и планета. Овакве скупине неухватљиве супстанце могу настати услед међусобног дејства „тамних“ протона и електрона. Оне изазивају губитак енергије и тада честице треба да почну да се крећу спорије, објашњава Андреј Кац. Управо ово доводи до њиховог сакупљања и формирања равног диска око Галаксије. То се дешава с обичном материјом.

Физичари су такође претпоставили да су „тамни“ атоми могли да формирају „тамну“ плазму, чије су пулсације утицале на стварање младе Васионе. А сад загонетне честице утичу на космичке објекте.

„Теорија „тамног“ диска је нови корак у схватању историје Васионе,“ – прокоментарисао је рад астрофизичар из Калифорнијског технолошког института Шон Керол (Sean Carroll).

Гравитационе ефекте које изазива диск од „тамне материје“ треба да забележи космички телескоп „Gaia“ сматра Керол. Овај супер моћан телескоп Европске космичке агенције биће изведен у орбиту 2013. године и израдиће детаљну карту галаксије. Научници се надају да ће добити потврду своје теорије.

Олга Соболевска,