«Пријатељи Сирије» ће помагати противницима Асада

23-06-2013 07:51:31 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Група пријатеља Сирије је донела одлуку да пружи помоћ сиријској опозицији, која ратује против владиних снага. У суботу у главном граду Катара Дохи одржана је седница министара иностраних послова 11 земаља-учесница те заједнице.

Они су дошли до закључка да је ради обнављања равнотеже снага у Сирији устаницима неопходно пружити све потребно. Појединости се држе у тајности, али експерти не искључују да је реч о наоружању.

Министри земаља пријатеља Сирије одлучили су да под хитно помогну успостављању праведности. Ради тога су се они договорили да пребаце у земљу неопходне материјале и опрему да би опозиција могла да се супротстави "суровим" нападима сиријске војске и "заштите цивиле". При томе свака држава има право да сама одреди на који начин ће она подржати метежнике.

У сусрету у Дохи учествовали су представници Велике Британије, Немачке, Египта, Јорданије, Италије, Катара, УАЕ, Саудијске Арабије, САД, Турске и Француске. Познато је да је 9 држава подржало одлуку о војној помоћи сиријској опозицији. Које су се државе уздржале, не прецизира се. Међутим, јасно је да нису то САД. Државни секретар САД Џон Кери је приликом сусрета отворено позивао на активирање подршке опозиционим снагама у циљу промене баланса снага у Сирији.

САД, као и низ земаља, које су раније говориле о томе да је време наоружати сиријску опозицију, данас су спутане одлукама Осморице у Лох-Ерну. Данас оне траже могућност да наставе своју агресивну линију владања, - каже директор Института стратешког планирања и прогнозирања Александар Гусев.

Катар и Саудијска Арабија, пре свега, нису били задовољни резултатима сусрета Осморице, који је фактички створио предуслове: прво, за наставак разматрања питања мировног регулисања у Сирији, с друге стране, није омогућио САД-у и низу европских земаља да пружају директну војну помоћ сиријској опозицији. Зато пријатељи Сирије су предузели кораке ради обезбеђивања устаника, који траже од светске заједнице конкретну војну помоћ и снабдевање оружјем и лековима.

При томе вреди да се подсети да су сви учесници седнице у Дохи подржали одржавање међународне конференције Женева-2 за политичко регулисање сиријског конфликта.

Међутим, пружање војне помоћи оружаној опозицији у Сирији ће сметати одржавању међународне конференције, - уверен је припадник Центра међународне безбедности ИМЕМО РАН Петар Топичканов.

- Конференција мора да буде првостепена за све стране, јер она мора да натера све учеснике конфликта да почну дијалог. Ако уочи конференције група држава одлучи да ће испоручивати оружје, војну технику, пружати финансијску помоћ оружаној опозицији, Дамаск тешко да ће пристати да учествује у међународној конференцији. Очигледно је да би то одгодило решење сиријског проблема. Недавно је председник РФ Владимир Путин, иступајући на Међународном економском форуму у Санкт-Петербургу, упозорио светску заједницу од наоружавања сиријске опозиције, јер то би могло да води непредвидљивим последицама.

Наталија Коваленко,