Северни Кавказ привлачи инвеститоре

23-06-2013 08:05:28 | | Глас Русије, фото: Северни Кавказ привлачи инвеститоре/ vos |


На Северни Кавказ долазе инвеститори. О пројектима, који се реализују у том региону, и новим перспективним правцима у интервјуу Гласу Русије испричао је учесник Петербуршког међународног економског форума, генерални директор корпорације развоја Северног Кавказа Антон Пак.

- Данас постоји 7 пројеката, у које већ улажемо средства. Први од њих су инфраструктурални пројекти: пројекат изградње изложбеног вишефункционалног центра у Минералним Водама. То је веома важни за регион пројекат, јер тамо има огроман број хотела, санаторијума, који су добро попуњени у сезони, а често су празни у вансезонском периоду. Проблем је у томе што за пословни туризам, који би омогућио попуњавање капацитета зими или у јесен, тамо нема ниједан одговарајући објекат. Крупне конференције, изложбе, политичке акције, чак концерти, где се налази више од 150 до 200 људи, немају где да се одрже. Зато је такав центра потребан и важан за Северни Кавказ. Други инфраструктурални пројекат је повезан с развојем не пословног, већ активног туризма, повезаног с еколошким путовањима. То су планинске маршруте, где се може возити теренским возилима, ићи пешке или јахати. Тамо ће бити тражен било који облик таквог активног одмора.

Друга категорија инвестиционих пројеката на Северном Кавказу је усмерена на развој пољопривреде. То је углавном узгајање житарица, и то није обично екстензивно узгајање биља – то је примена најсавременијих технологија и инфраструктуре заливања. Ефекат је потресан, испричао је Антон Пак. За неке културе се принос на хектар повећава два до два и по пута.

Трећа категрорија пројеката спада у индустрију.

Посебно бих поменуо пројекат, који смо реализовали заједно са страним инвеститором. Главни његов елемент је производна алуминијумских рондола. То је алуминијумски полупроизвод, од којег се прави резервоар за распрскивање течности. Раније су се ти резервоари производили само у Грчкој. У јулу ове године почињемо такву производњу у Русији, у Невиномиску, на бази индустријског парка, створеног пре неколико година.


Генерални директор корпорације развоја Северног Кавказа Антон Пак је подвукао да су сви пројекти озбиљни, предвиђени за дужи период. Они ће постати учинковити кроз 5-7 година. Инвеститори, међу њима и страни, свесни су тога, те активно долазе у тај регион.

Наталија Коваленко


КАТЕГОРИЈЕ