Тешка недеља председника Мухамеда Мурсија

24-06-2013 05:09:18 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Египат је ушао у последњу недељу јуна у очекивању масовних акција против управе исламистичког председника Мухамеда Мурсија. У недељу он треба да прослави прву годишњицу од дана ступања на дужност. Опозиција обећава да ће тај дан претворити у политички пакао за Мурсија. Врхунац ће бити одржавање милионског митинга испред председничке резиценције у Каиру. Са своје стране Мурси је позвао своје присталице да такође изађу на улицу.

Активисти опозиције, уједињене око Фронта националног спаса, тврде да су сакупили 15 милиона потписа испод петиције са захтевом да председник поднесе оставку. То је скоро два милиона више него што је било гласова бирача захваљујући којима је 2012. године представник исламистичког покрета Муслиманска браћа стао на чело Египта.

Главна примедба против Мурсијевог режима је та да није успео да преломи економску ситауцију у земљи. Уместо тога он узурпира и исламизује власт. Према званичним подацима, у Египту су од прошле јесени цене скочиле двоструко, а ниво незапослености је достигао 13%. Независни економисти кажу да у ствари сву негативну економску статистику треба помножити у најмању руку са два или три.

Политичка стабилност у Египту неће скоро наступити. То је везано са проблемима који су остали у земљи од претходних режима, уверен је потпредседник руске Међународне спољнополитичке асоцијације Погос Акопов.

- Проблеми који стоје пред Египтом не решавају се. Тешко да ће у скорије време Мурси или неко други моћи да их превлада. У Египту има 80 милиона становника, и скоро више од половине нема ни посла, ни хране, ни нормалне животне услове. Већина младих после института не добија посао. Решавање проблема захтева додатно време.

Чак ако је опозиција заиста сакупила 15 милиона потписа у подршку Мурсијевој оставци, сама по себи петиција на његов председнички мандат никако неће утицати. Према уставу, петиција у Египту нема никакву закониту снагу. Мурсија може да смени само парламент. А тамо већина гласова припада Муслиманској браћи. Партија слободе и праведности, у чије име се званично кандидовао за председника Мухамед Мурси, политичко је крило Муслиманске браће.

Тешко да ће опозиција издејствовати Мурсијеву оставку, сматра аналитичар високе економске школе Леонид Исајев. То могу да учине само Муслиманска браћа, која контролишу парламент. Ако им се учини да популарност председника негативно утиче на њихову сопствену популарност, они ће га без размишљања сменити. Главна опасност у Египту сада је у крајњој поларизацији снага, уверен је Леонид Исајев.

- Сада је друштво у Египту врло опасно подељено. У односу 50 према 50. То је експлозивни баланс, и таква разједнињеност може да доведе до тога да се унутарполитички конфликт претвори у нешто крваво. Мада у датом тренутку не видим претпоставке за то.

Присталице Мурсија воде сопствену кампању у знак подршке председнику. Они су такође објавили сакупљање потписа у заштиту Мурсијеве политике и тврде да је петицију већ потписало око десет милиона Египћана. За 30. јуни у многим градовима су планирани маршеви у знак подршке шефу државе.

Армија, главни политички арбитар Египта, за сада се не меша у политику. Али, како је изјавио министар одбране земље генерал Абдел Фатах Асиси, против народа војска такође неће кренути. Она је спремна да се умеша како би спречила да нација западне у мрачни тунел међусобних размирица. Ова изјава звучи као упозорење Муслиманској браћи да не доводе ситуацију до крајности.

Андреј Федјашин,