ЕУ: Слабо светло на крају буџетског тунела

24-06-2013 05:32:07 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Немачки лист Дер Тагешпигел цитирао је ових дана изјаву Имона Гилмора, министра иностраних послова Ирске која тренутно председава ЕУ. Питање дугорочног буџета ЕУ, рекао је он, стекло је коначно перспективу. Тачније, постигнута је сагласност поводом пакета услова који је истакао Европски парламент. То је потврдио и комесар ЕУ за буџетска питања Јануш Левандовски.

По његовим речима, преговори су завршени. Представници земаља чланица ЕУ пристали су да учине оквирни документ флексибилнијим. Европски парламент је са своје стране изашао у сусрет по питању смањења трошкова из заједничке европске благајне.

Треба напоменути да су највиши степен усијања страсти око дугорочног буџета достигле у фебруару ове године, када је нацрт био изнет на разматрање. Европска комисија коју је подржао парлемант, захтевала је увећање трошкова за 5%, између осталог за отварање нових радних места. Јасно је да су међу првима овај предлог подржале земље из Централне и Источне Европе, заинтересоване за финансијску помоћ од стране Брисела. Тешкаши ЕУ на челу са Немачком и Великом Британијом напротив, заложили су се за смањење трошкова за 3% и одбили да покрију дефицит буџета од 1,5 милијарде евра.

И сада, по изјавама из Брисела, стране су учиниле корак једна у сусрет другој. Парламентарци су пристали на предлог Европског савета да се смањи 7-годишњи обим трошкова до 960 милијарди евра. У замену за то Европска комисија је добила право да ревидира крајем 2016. године буџет у случају непоходности да се унесу у њега измене. Ради се о томе да до тада у Европи може да се промени не само економска, већ и политичка ситуација. 2014. године ће бити одржани избори за Европски парламент и у њему може да се појави више противника строге штедње. У септембру 2013. године биће одржани парламентарни избори у Немачкој, а 2015. у Великој Британији. Осим тога, земље чланице су пристале да издвоје више средстава за борбу против омладинске незапослености, као и на превладавање последица елементарних непогода.

Чинило би се, на крају буџетског тунела ЕУ појавило се коначно светло. Ипак, судећи по даљем току догађаја, оно за сада врло слабо светли. После већ поменуте изјаве Гилмора о успеху преговора, уследила је врло оштра изјава председника фракције социјалиста у Европском парламенту, аустријског посланика Ханеса Свободе. По његоим речима које цитира европски Интернет-портал ЕурАктив, он је изненађен тиме што председавајућа земља говори о некаквој слози не сачекавши одлуку парламента. А специјални известилац Европског парламента по питању оквирног буџета, немачки посланик Рајмер Беге, изјавио је да напушта свој мандат у својству преговарача. Гилморову изјаву о постизању слоге Беге је назвао манипулацијом.

Ипак, да ли може да се говори о напретку? Шеф катедре за европску интеграцију Московског државног института за међународне односе Николај Кавешников не види у принципу у оштрини дискусије око буџета ЕУ ништа необично.

- Противречности поводом седмогодишњег плана прилично су оштре, каже Кавешников. Али треба рећи да се то не дешава први пут. То је традиционална појава, апсолутно нормални радни процес поделе живог новца. Несумњиво, то сведочи о нарастању противречности унутар ЕУ. Али ја сматрам да у сваком случају нека компромисна решења ће бити прихваћена.

Олег Севергин,