У контакту са будућношћу

24-06-2013 05:36:28 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Популарни руски писац фантастике Дмитриј Глуховски, аутор бестселера Васиона Метро и Сумрак, почиње рад на новом роману Будућност у друштвеној мрежи УКонтакту. Писац ће одржавати узвратну везу са читаоцима, који могу не само да се изјашњавају поводом сижеа, већ и да утичу на његов развој. О томе о каквом се сижеу ради, писац је говорио у интервјуу за Глас Русије.

Човечанство се заиста приближило решавању проблема бесмртности, то је ствар неких пола века, сасвим озбиљно сматра Димтриј Глуховски. Какво може да буде друштво вечно младих људи, како ће се променити уобичајени појмови, шта ће остати од старих вредности, а шта ће отпасти, о томе писац и размишља у свом роману-истраживању Будућност.

- Сматрам да човечанство за милион година постојања, десет хиљада година постојања цивилизације, кретало се путем превладавања смрти. То је био и величанствени бич, и величанствени стимуланс. И све ће се ускоро десити. Будућност је роман утопија који говори о томе како ће човек, достигавши бесмртност, можда престати да буде човек.

Проблеми бесмртности – научни, филозофски, морални и духовни – то је оно што аутор намерава да размотри са читаоцима, објављујући роман у деловима у мрежи.

- Питања је доста: од нашег односа према старима и деци, до нашег односа према Богу и себи, политичко уређење и слично. Сва ова питања ће бити покренута у роману Будућност, који је по форми можда трилер, али у суштини то је, рецимо, наличје утопије: срећно друштво без Бога, без породице, без деце, без стараца...

Дмитриј Глуховски већ више пута бира управо форму интернет-публикације. Разлог објашњава овако:

- Папирна књига умире, зато многи паниче и проглашавају смрт књижевности уопште. Мени се чини да је то глупост, зато што књижевност не треба да зависи од продаје књига. Књижевност је ипак стваралачки процес и мотивација за то стваралаштво треба да буде жеља да се изразиш, представиш своје идеје другима.

Зато Дмитриј Глуховски објављује роман тамо где је људима најудобније да га читају. Мрежа УКонтакту даје многе могућности: праћење књиге оригиналним саундтреком, илустрацијама, видеом. Неће бити досадно, обећава Дмитриј Глуховски.

- Сигуран сам у своју књигу. Не знам колико је она талентовано написана, али она садржи извесну количину занимљивих, вирусних и провокативних идеја којима би било исправно заразити што већи број читалаца. Ја отприлике схватам шта желим да кажем овом књигом, али конкретне судбине хероја нису решене. Крај још није смишљен. И сарадња са читаоцима ће ми можда помоћи да учиним правилан избор.

Већ сада почетак публикације романа будућност на Интернету очекује око сто хиљада људи.

Јелена Андрусенко,