Јапан може да ублажи закон о клонирању

24-06-2013 05:40:01 | | Глас Русије, фото: SXC.hu/ vostok.rs |

Многи људи спасени помоћу трансплантације срчаних залистака пресађених од свиња


Јапански научници планирају да пресађују болесним људима органе животиња. Савет за научно-техничку политику јапанске владе препоручио је министрима да дозволе масовна истраживања у тој области. То значи да би убудуће најтраженији даваоци органа могу постати на пример свиње – анатомски и гентски то је једна од врста најближих човеку.
Научници намеравају да узгајају људске органе у организму животиња. Касније ће они моћи да се пресаде људима којима је то потребно.

Гласање о овом пројекту је планирано у јулу. Ако министри подрже иницијативу, мораће ни више ни мање да се уносе поправке у закон који важи у Јапану од 2001. године. Он потпуно забрањује клонирање човека, а за кршење може да се добије до десет година затвора. Као екпсеримент научници су већ одгајили људске органе унутар животиња. Али о томе да се они пресађују људима до недавно се није говорило, сматра професор Института за општу генетику Руске академије наука Сергеј Кисељов.

- Какве опасности то може да крије за сада је тешко рећи, пошто проби трансплантације ових органа чак другим животињама које могу да моделују човека за сада није било. Али сматрам да је ова технологија врло перспективна. Мало је вероватно да ћемо ускоро моћи да производимо овакве структуре ван организма, док специјално припремљене животиње такве структуре унутар себе могу да одгаје.

У пракси то делује овако: у ембрион животиње уводе се индуковане матичне ћелије човека. Затим се такав ембрион имплантира женки која носи и окоти младунче са људским органом повољним за трансплантацију. Ове године су сличне огледе извели на свињама. Ови експертименти су толико противречни, да су се чак мишљења заштитника животиња поделила. На пример, председник центра за заштиту права животиња Вита Ирина Новожилова оштро је осудила сличне огледе. Истовремено директор Међународног фонда за заштиту животиња Марија Воронцова је истакла да је то прави пробој у медицини.

- Пресађивње органа, када је реч о спасу човека, неопходна је ствар. То да су многи људи раније спасени помоћу трансплантације срчаних залистака пресађених од свиња чињеница је и многи људи са њима живе. Тако да ако се то чини хуманим методама, то је оправдана ствар.

Узимајући у обзир етичке проблеме, неизбежно је повезивање са таквим научним разрадама, научници предлажу да се строго ограничи број дозвола за гајење људских органа на овакав начин. Свака пријава ће се брижљиво разматрати и тек после тога доносити одлука. Између осталог све је то теорија. Сада све зависи од тога шта ће рећи влада Јапана.

Ана Хрустаљова,