Савет Европе: Од Сирије до људских права

25-06-2013 09:14:02 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Дневни ред летњег заседања Парламентарне скупштине Савета Европе које се отвара у понедељак има невиђено широк карактер. Ако се погледа списак питања планираних за предстојеће дебате, стиче се утисак да управо Савет Европе, а не УН или Велика осморка, одговара данас у максималној мери за судбину света.

Сирија и Иран, корупција и партнерство са Москвом, полна једнакост и чак, цитирамо прес-конференција Парламентарне скупштине СЕ под бројем АР111(2013) – неопходност да се означи крај принудној стерилизацији и кастрацији – сви ови проблеми ће се активно разматрати у Стразбуру. Из строго европских проблема издвајају се тачке као што је Доношење одлуке на основу захтева о почетку процедуре мониторинга Мађарске поводом оптужби да Будимпешта крши своје обавезе пред СЕ, као и текуће расправе на тему Бунтови у Шведској: европска имиграциона политика у центру пажње. Последњу тачку између осталог још треба да одобре посланици.

Сада да се окренемо традиционалној и тако врућој у зидовима ПССЕ теми политичких затвореника. Многи посланици, посебно из земаља које имају неке примедбе против Русије – упућују овакве оптужбе управо Москви. Не красе ову организацију ни двоструки стандарди који се виде већ на нивоу појединих одређења и њихових тумачења – подсетио је Глас Русије експерт катедре за европско право руске Правне академије Паул Калиниченко. Наш саговорник дотако се између осталог појма политичких затвореника који фигурира у документима ПССЕ. Он се тумачи као лице које је добило казну затвора очигледно из политичких разлога без везе са неким правним прекршајем, или несразмерну у односу на поступак.

- Ово су искључиво политички документи. Они ће увек обиловати не само правном лексиком, већ и политичким нијансама и везивањем за тренутну ситуацију. Наравно, дато одређење политичког затвореника са правне тачке гледитша није толико чак неозбиљно, колико има примебди. Наравно, сасвим су у праву она лица у руском руководству која изјављују да је оно превише широко. А многе личности које сесде у затвору, на пример исти тај Брејвик, такође потпадају под ово одређење. Јер улсови држања Брејвика у затвору очигледно не одговарају тежини његовог злочина.

Ипак, данас тешко да треба одлазити у други крајност и потпуно игнорисати ПССЕ, истакао је у разговору за Глас Русије експерт Европског института РАН Владислав Белов.

- У принципу Парламентарна скупштина разматра важна питања, и руски посланици имају могућност да учествују у дискусијама. Зато са тачке гледишта међупарламентарне сарадње, могућности да се покрећу питања, разрађују поједини реферати, учествује у њиховом разматрању – вероватно овде се може рећи да је таква структура неопходна. Друго питање је садржај самих реферата.

Једном речи о рефератима. Најважнији спорови могу да се покрену ових дана око ситуације у Мађарској. У реферату који је припремљен за актуално заседње ПССЕ говори се ни више ни мање него о ерозији демократског система одвраћања и противтежа, која је постала резултат новог уставног система у земљи. Документ су припремили Керстин Лундгрен из Шведске и Јана Фишерова из Чешке. Не треба сумњати да у сали за седнице ПССЕ неће сви бити сагласни са оваквим формулацијама. А то поред свега осталог не доприноси не само ПССЕ, већ и ЕУ у коју улазе и Мађарска, и Шведска и Чешка.

Петар Искендеров,