Смена руководства у руској Централној банци

25-06-2013 09:27:35 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У руској Централној банци се десила смена руководства. Од понедељка за главног гувернера је именована Елвира Набиулина, која је пре тога радила као помоћник председника земље. Претходни председник Банке Русије Сергеј Игњатјев, који је заузимао ову дужност од 2002. године, постао је саветник новог руководиоца.

Пре именовања у Централну банку врхунац каријере Елвире Набиулине била је дужност министра за економски развој Русије од 2007. до 2012. године. Најзначајнијјим достигнућем на овој дужности експерти називају успешни завршетак преговора о ступању Русије у СТО 2011. године. На новој дужности пред Елвиром Набиулиом такође стоје врло амбициозни задаци. Главни до њих је да да свој допринос убрзању економског напретка. При томе основна функција Банке Русије је контрола инфлаторних процеса, која ће остати непромењена, уверени су експерти. Од новог гувернера се очекује пре свега континуитет политике претходног руководства. Није случајно што Сергеј Игњатјев не напушта ЦБ, већ остаје саветник председника. Коментарише главни економиста компаније ВТБ Капитал Максим Орешкин.

- Основни вектори политике Сергеја Игнатјева ће највероватније бити сачувани. За монетарну политику то је постепени прелазак на инфлаторно таргетирање, за валутно тржиште то је увећање флексибилности курса рубље. Постепено побошљање квалитета банкарског надзора, флексибилнији прилаз оцени ризика, повећање ефикасности банкарског система и побољшање конкуренције.

Уочи званичог именовања Елвира Набиулина је сама постепено означила приоритете рада на новом месту. Тако је било изјављено о недопустивости вештачког слабљења курса рубље. Осим тога, Набиулина није искључила пажљиво ублажавање кредитно-монетарне политике. Коментарише главни економиста за Русију и ЗНД Банк Оф Америка Мерил Линч Владимир Осаковски.

- Новчано-кредитна политка Централне банке треба битно да буде умекшана. Ново руководство Банке Русије ће се ипак решити на смањење стопа и могуће на неке друге мере подршке економије.

А оно чега тачно неће бити, то је смањење вреднсоти новца у економији административним методама. О томе се Елвира Набиулина изјаснила недвосмислено – ако се банке приморавају да појефтине кредите, обим издавања зајмова ће једноставно пасти. Што се тиче односа са банкама, нови шеф ЦБ није склона да притиска кредитне организације. Тако Елвира Набиулина допушта могућност одлагања увођења строжих захтева према банкарском капиталу у складу са правилима Базел Три. При томе несавесне кредитне организације не могу да рачунају на попуштања. По мишљењу новог председника ЦБ, такве банке треба чистити. Између осталог на рачун увођења правила оцене пословне репутације банкара.

Леонид Гурјанов,