Едвард Сноуден: херој, издајник или једноставно фрик?

27-06-2013 03:01:19 | | Глас Русије, фото: «Вести.Ru»/ vostok.rs |


Психолошки нестабилан, издајник или просто фрик? Водећи западни медији заједничким снагама објавили су порцију компромитујућег материјала о америчким специјалним службама коју је дао Едвард Сноуден и исто тако заједничким снагама латили се искривљавања читаве несолидности и тајних узрока његовог поступка.

Едвард Сноуден је скинуо вео тајне са система праћења на Интернету, организованог у САД. 29-годишњи сарадник компаније Буз Ален која ради под крилом Агенције националне безбедности, разоткрио је информацију о томе да се оно што пишу корисници у друштвеним мрежама, између осталог на Фејсбуку, Гуглу и Скајпу, бележи и прислушкује. Такву могућност љубазно су пружили америчким специјалним службама неки телефонски оператери, између осталог компанија Веризон. Како се испоставило, АНБ се не устеже прислушкивања ни разговора првих лица других држава за време различитих форума и самита.

Водећи амерички и еврпски медији су документа која је дао Сноуден са задовољством објавили, не пропустивши могућност да подигну себи тираж и рејтинг. А затим, саслушавши непријатне изјаве на свој рачун истих тих специјалних служби и администрације Беле куће, латили су се састављања психолошког портрета бегунца. Према верзији Њујорк Тајмса, будући обавештајац је још у младости испољавао психолошку нестабилност. Истерали су га из школа, он је нередовно комуницирао са мајком, чак понекад није одговарао на поздраве суседа. Закључак је: Сноуден је издајник који не схвата значај узајамног поверења у друштву. Он је издао нашу приватност! – узвикује атор чланка психолог Дејвид Брукс. По његовом мишљењу Сноуден је типичан фрик: усамљеник који као да има морал и разум, али слабе социјалне везе. Друга издања су отишла још даље, објављујући историје психичке болести пацијанта.

Слични закључци тешко да имају везе са стварношћу, уверен је руски сенатор, члан комитета Савета Федерације за међународне послове Игор Морозов.

- Човек који је припремио себе за такав грађански поступак мора по духу да буде врло јак. Одлучити се на такав корак – то већ карактерише Сноудена као врло јаку, психолошки стабилну личност. Данас он једноставно одрађује планирану линију понашања за очување и даљу реализацију своје личности. Он није тек тако одабрао Хонгконг: мислим да су му стручњаци из Викиликса помогли да одради правилну машруту одласка. Он је у нормалном психолошком стању – као сваки обавештајац који иде линијом одрађивања друге етапе операције.

То што сада подноси Сноуден не може да поднесе сваки психички здрав и прпремљен човек, подвлачи ветеран спољне обавештајне службе Лав Корољков.

- Оптерећење је невероватно. И не може свако да га поднесе. Он је већ учинио тај корак, значи био је на то спреман. Човек који се одлучи на такав морални корак мора да буде свестан степена своје одговорности. Друга је ствар што неко мора да га покрива. Мислим да су га у Хонгконгу покривале специјалне службе Кине.

У томе како се мењао однос америчких медија према Сноудену нема ништа чудно. То понавља причу око скандала са Викиликсом. Што се тиче оптужби против Сноудена за издају националних интереса, то је питање моралног својства, оставимо га по страни. Сам херој назива издајницима управо специјалне службе које су посегнуле на тајну личног живота.

Андреј Смирнов,