Сирија: Конференција наде се одлаже

27-06-2013 03:10:30 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Према информацијама из дипломатских извора, Русији, САД и УН није пошло за руком да се договоре о датуму одржавања конференције Женева-2, посвећење регулисању сиријске кризе. Такви су неутешни изводи нових тространих консултација у Женеви.

Нерешено остаје питање: ко ће представљати противнике режима Башара Асада. Сирисјка опозиција је врло многобројна, у њој су представљене најразличитије групе – умерене и радикалне. Између осталог и оне које говоре језиком ултиматума – или оставка председника земље или наставак бојевих дејстава. Москва је више пута изјављивала да је недопустиво учешће радикала у политичком процесу. На недавном самиту Велике осморке у Северној Ирској председник Русије Владимир Путин је потврдио непромењеност овог става.

Конфликт треба што је могуће пре преместити у раван више или мање цивилизоване комуникације, сматра председник Института за религију и политику Александар Игнатенко.

- Смисао руско-америчке иницијативе која је добила назив Женева-2 састоји се у томе да се обустави борба и да се преведе у политичке токове. У оквиру иницијативе и треба да се траже и пожељно је да се налазе политичка решења конфликта. Задатак је да дијалог започне и да у њему учествују сви реални фактори. Њима припада не само режим Асада и опозиција, укључујући наоружану, већ и спољне силе: Катар, Саудијска Арабија, Турска, европске државе, Иран, САД и друге. И најважније је да на конференцији буде донета одлука да се Сирија очисти од страних терориста, који су окупирали ову земљу.

Копредседник Комитета солидарности са народима Либије и Сирије Олег Фомин такође истиче да је дијалог потребан, ипак уз рекло би се заинтересованост спољних фактора за мир у Сирији, ствари стоје много сложеније.

- Крв наставља да се пролива, страда сиријски народ. А они који подстичу наоружану опозицију, земље Запада и саудијски монарси – мисле на своје геополитичке и економске интересе. О било чему, само не о интересима сиријског народа.

На самиту Г-8 у коначном комуникеу ништа није било реченоо даљој судбини Башара Асада, мада председник САД Барак Обама наставља да изјављује да он више не може да поврати себи легитимитет. О томе говоре и сиријски опозиционари, које Запад свестрано подржава. Москва сматра проблем очигледно супротно: Асад је законито изабрани председник Сирије, који треба да учествује у мировном процесу. За недељу и по-две противници режима у Дамаску намеравају да одрже нови састанак, како би формулисали свој однос према женевској конференцији. И да ли ће резултати бити позитивни, велико је питање.

Наоружано крило већ је изјавило да неће учествовати у конференцији док не добије потребно наоружање и не обнови баланс снага у региону. Ово је изјавио командант Слободне сиријске армије Салим Идрис у ексклузивном интервјуу за Глас Русије. Он је подвукао да је Слободна сиријска армија спремна да хитно прекине ватру и да кренеу Женеву само уз испуњење низа услова. Главни од њих је оставка председника Асада. Шта више, у прелазној влади предност треба да има опозиција, уверен је Идрис.

Противници актуалне власти рачунају на војну помоћ из иностранства ове недеље. Прошле суботе министри иностраних послова 11 земаља које спадају у групу пријатеља Сирије на састанку у Катару донеле су одговарајућу одлуку коју је Москва осудила. Тако са једне стране западни савезници директно или индиректно подржавају терористе, а са друге залажу се за мир на сиријској територији. Вероватно због овакве дволичности не могу да буду договорени рокови одржавања конференције и њени учесници? Изгледа да на цивилизовани политички процес у Сирији опет мора да се чека.

Иља Харламов,