Отићи ћемо у Женеву на преговоре само уз низ услова – Салим Идрис

27-06-2013 04:34:21 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


У Женеви се одвија тространи састанак Русије, САД и УН о припреми мировних преговора између зараћених страна у Сирији. Ова заједничка руско-америчка иницијатива добила је назив Женева-2 по аналогији са мировном конференцијом у Женеви на лето 2012. године.

Ипак сазивање конференције се одуговлачи. Један од проблема је у томе што до данас наоружано крило сиријске опозиције није дало пристанак за преговоре. Тек сада је то у ексклузивном интервјуу за глас Русије учинио врховни "Слободне сиријске армије" генерал Салим Идрис.

Генерале, управо је сиријска влада поново објавила да пристаје на учешће у преговорима у Женеви. Али позиција одуговлачи са одговором, а њено борбено крило – армија на чијем сте челу, до данас није објаснила свој став. Ви ћете кренути у Женеву?

- Опозиција ништа не одуговлачи. Ми ћемо кренути на преговоре у Женеву само уз низ услова. Најважнији је да да оставку и напусти земљу председник Башар Асад. Сматрамо га злочинцем. Затим да буду предати суду они руководиоци армије и специјалних служби који су давали наредбе да се убијају људи. Коначно да се формира прелазна влада, у којој би предност имала опозиција. У име Слободне сиријске армије кажем: под таквим условима смо спремни да хитно прекинемо ватру у Сирији и да кренемо на преговоре у Женеву.

Схватате господине генерале да су ови услови практично неиспуњиви. Русија заједно са САД истакла је иницијативу да се сазове мировна конференција Женева-2. Зашто једноставно не пристанете на преговоре како бисте тамо размотрили сва спорна питања?

- Последњих година у Сирији је погинуло скоро 200 хиљада људи. Око 7 милиона је избегло. Инфраструктура је разорена 70%. И после свега тога Башар Асад тврди да га подржава народ! То је лаж. Он обмањује и вашег председника и вашег министра иностраних послова. Ако после све те крви неко каже да је спреман да преговара са Асадом у име револуционара, тај човек је сам себи потписао смртну пресуду! Асад мора да напуссти власт и земљу. Спремни смо да идемо у Женеву, спремни смо на мировне преговоре, али овај услов је обавезан.

И ко треба да стане на чело делегације у Женеви? Јер међу опозицијом постоје различите групације.

- Ако мировни преговори ипак буду одржани, опозиција треба да иде на њих као јединствена делегација на чијем челу треба да буде један лидер. А ко конкретно, нек решавају политичари. Ми смо војници, у ове ствари се не мешамо.

Прелиминарни услови које сте навели веома смањују шансу за сазивање конференције. Зашто пропуштате ову шансу?

- Коју шансу може да нам да Асад? Он ће добити указе од Ирана, он по нашем убеђењу не може да доноси самосталне одлуке.

Ви сте ових дана изјавили да сте добили велику партију оружја. Али какво и одакле нисте прецизирали. Да ли бисте могли то сада да урадите?

- Извините, не могу. Ја сам војник, не могу такве ствари да говорим, то је затворена информација. Али уверавам вас да је почело да нам стиже оружје, при томе из разних извора. И то може да промени ситуацију. Још пре месец дана смо побеђивали на свим фронтовима. Режим је спасла само интервенција либанских припадника Хезболаха на наредбу из Ирана. Са самим режимом ми бисмо одавно изашли на крај.На страни владе у Сирији има и официра из Ирана, и шитских бораца из Ирака. Пре неколико сати сам био у Алепу. Тамо на аеродрому на страни владе до данас раде руски стручњаци. И у фабрици 419, где ремонтују авионе такође. Ја сам их видео.

- Како сте то видели ако аеродром контролише влада? Кроз двоглед?

Имамо очи и уши – сиријске официре који нам саопштавају.

Реците о странцима који се боре на страни опозиције. Јер имате борце из арапских земаља, из Европе, екстремисте из Џабхат ан-Нусре и чак из Ал-Каиде. Шта да се са тим ради?

- Не поричем присуство странаца. Али они чине свега 3% опозиционара који ратују. Сви остали су Сиријци.

Колико имате бораца?

- Од 80 до 100 хиљада, не могу то да кажем, то је тајна.

Екстремисти су озбиљан проблем?

- Уверавам вас, што пре добијемо потребно оружје и муницију то ћемо брже завршити рат и ови странци ће се вратити кући. Сиријци нису склони екстремизму. Људи желе да се врате нормалном животу.

Ипак, поводом услова које сте навели стиче се утисак да мировна конференција у Женеви неће бити скоро одржана. Шта ви мислите?

- Ми у сваком случају нећемо пружити задовољство председнику Путину и ајатоли Хаменеију да једноставно диктирају своје услове у Женеви. Док не добијемо потребну муницију да побновимо баланс снага на пољу битке, нећемо кренути на преговоре у Женеву. Иначе ће испати да ће то бити Женева по дитакту Путина и Хаменеија. Таква Женева неће дати резултате.

Ви се надате да вратите уз помоћ овог оружја град Кусејр који сте изгубили?

- Ми, наравно, предузимамо покушаје да вратимо Кусејр на граници са Либаном, као и друга насељена места.

Када рачунате да ћете добити то оружје?

- За сада је тешко рећи, рачунали смо да га добијемо још јуче. Можда ће то бити сутра, можда касније, још не знам када.

У целини, генерал Салим Идрис је поставио такве услове да је постало јасно да се опозиција нада не толико у мировну конференцију у Женеви, колико у испоруке наоружања.

Јелна Супоњина,


КАТЕГОРИЈЕ