Кинески медији: САД воде сајбер рат против Кине

27-06-2013 04:48:13 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Сајбер ратови САД против компјутерских мрежа Кине могли би да буду делимично извршени уз подршку америчке владе. Инцидент око процуривања информација који је изазвао Едуард Сноуден, нови је повод за јачање полемике између Кине и САД по питањима сајбер безбедности.

Стратегија развоја САД у Азији и мешање Вашингтона у територијалне конфликте уз учешће Кине већ је постало нови раздражујући фактор у кинеско-америчким односима. Данас ретко ко памти Тајван, Тибет или људска права. Зато то да Вашингтон покушава да сузбије јачање кинеског утицаја у Азији пишу многи посматрачи. У последње време новим противречностима придодати су спорови САД и Кине који се тичу безбедности на Интернету. Прошле године обавештајна служба САД саставила је први своје врсте преглед сајбер опасности у којем је највећа пажња поклоњена Кини.

Вашингтон оптужује Кину да она напада сајтове америчких владиних органа и комерцијалних компанија.

Информације које је објавио Сноуден врло су снажно удариле по Вашингтону и сада САД не полази за руком да се прикажу као жртва сајбер шпијунаже, самтра главни научни сарадник Института за међународну економију и међународне односе Олег Демидов.

- Американци су се сами нашли у незавидној ситуацији шпијуна, земље која подстиче масовно праћење страних грађана. Кинези покушавају да допуне ову слику сопственим подацима и сопственом статистиком, која треба да потврди да су САД умешане у серију масовне сајбер шпијунаже против кинеских система. Нимало није случајно што се ова информација појавила управо сада. То је део пекиншке информационе игре, покушај да се измени представа о томе ко је вук, а ко незаштићена овчица у сајбер простору.

Тако да јасности и нема. Али то да САД не могу више да се постављају као главни противник сајбер шпијунаже на Интернету, већ је саствим јасно. говорећи о лекцијама које Кина треба да извуче из последњих догађаја, лист Глобал тајмс који излази у Пекингу пише да Кина треба да престигне САД у области јачања интернет-безбедности. Лична судбина Сноудена, каже се у чланку, постаће одраз супарништва између тежњи САД ка хегемонији и светској тежњи ка истини и правди.

А. Карњејев,