Нови рејтинг агенција намерава да упути изазов великој тројци

27-06-2013 05:33:49 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Нови фактор на тржишту рејтинг агенција. У уторак је почео са радом Universal Credit Rating Group, коју је формирала руска агенција RusRating, кинеска компанија Dagong и америчка Egan-Jones.Дугорочни циљ нове структуре је ни више ни мање да упути изазов водећим рејтинг агенцијама.

Штаб Universal Credit Rating Group налази се у Хонгконгу, а на њеном челу је генерални директор руске RusRating Ричард Хејнсворт. Они су означили амбициозни задатак – да постану један од кључних фактора тржишта, истиснувши три главна фактора: Standard & Poor’s, Moody’s и Fitch. Велику тројку фактора од почетка глобалне финансијске кризе прате гласни скандали. Гиганте стално оптужују за то да су давали високе рејтинге хартијама од вредности које су се у стварности показале као такозвани токсични активи. Тржиште рејтинг аганција зауста има потребу за свежим снагама, зато нови пројекат, макар и не одмах, али не наћи свој еклијенте, уверен је начелник одељења аналитике групе компанија Форекс Клуб Андреј Диргин.

- Појава новог фактора на тржишту је позитивни знак. То ће мало повећати конкуренцију. Надамо се да ће временом постати достојан фактор на међународној сцени. Агенција ће се несумњиво суочити са неким тешкоћама, пошто да би се саставила конкурецнија тројки Standard & Poor’s, Moody’s и Fitch треба зарадити репутацију. За то је потребно време, али једном треба почети.

За сада реална алтернатива највећим рејтинг агенцијама се не види. Чак у једниственој Европи, назадовољној тиме како велика тројка својим рејтинзима продубљује дужничке проблеме региона, није формирана сопствена независна агенција. За сада се све упире о финансирање. Концепција независног фактора предвиђа да ће његове услуге финансирати не емитенти хартија од вредности којима се даје рејтинг, већ купци ових актива. А последњи за сада не журе да улажу у нови пројекат. Ако овај проблем не буде решен, неће моћи да се говори о независности агенција, истиче директор Аналитичог одељења Номос-банке Кирил Тремасов.

- Постоји извесни конфликт интереса, када за услуге рејтинг агенције, за услуге контроле плаћа емитент, а ову информацију троши инвеститор. У тој ситуацији и контрола и рејтинг агенција ће бити пре не на страни инвеститора, већ на страни оног ко плаћа агенцији. то је вечити конфликт који не зна се како ће бити превладан убудуће.

Тако да за сада ЕУ само пооштрава правила игре за актуалне агенције. Недавно им је било одређено да учине свој рад транспарентнијим. Осим тога, од банака и других европских финансијских институција захтевају више да се ослањају на своје оцене ризика појединих улагања, а не да зависе искључиво од закључака рејтинг агенција.

Леонид Гурјанов,