Народна скупштина Републике Српске усвојила Декларацију о рату у бившој БиХ

27-06-2013 02:47:13 | | fakti.org/ vostok.rs |


Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас Декларацију о узроцима, карактеру и последицама трагичног оружаног сукоба у бившој БиХ од 1992. до 1995. године, у којој се наводи да је конфликт у БиХ имао карактер грађанског рата, са високим степеном укључености међународног фактора.

Усвојен је амандман СДС-а на Декларацију, у коме се наводи да је „трагични ратни сукоб“ у БиХ, као део процеса распада СФРЈ, изазван мајоризацијом србског народа у БиХ, те да је на основу научних, стручних и историјских критеријума и стандарда имао карактер грађанског рата са примесама међуетничког и са високим степеном укључености међународног фактора.

Народна скупштина усвојила је и амандман на Декларацију Народног демократског покрета, којим се у тачки 4 формулација „стране у оружаном сукобу од 1992. до 1995. године“ мења формулацијом „оба ентитета, сва три конститутивна народа и остале“.

У усвојеној Декларацији изражава се незадовољство радом Суда и Тужилаштва БиХ на случајевима ратних злочина над србским народом у БиХ и тражи ревизија свих изречених судских пресуда применом Кривичног закона БиХ из 2003. године у процесима суђења за ратне злочине.

Од правосудних органа у БиХ тражи се да буду процесуирани ратни злочини које је над србским народом починила регуларна војска Хрватске на просторима БиХ, а од Савета безбедности УН да изврши ревизију рада Хашког трибунала.

У Декларацији се закључује да БиХ може опстати само договором њена три конститутивна народа и два ентитета, поштујући Дејтонски мировни споразум.