Гас из шкриљаца – северноамерички феномен?

27-06-2013 05:57:15 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/wcn247/cc-by-nc/ vostok.rs |


Међународна енергетска агенција објавила је реферат о томе да ће експлоатација гаса из шркиљаца у средњорочној перспективи остати искључиво северноамерички феномен.

Признавши да се у САД активно развијају радови на проширењу експлоатације гаса из шкриљаца, МЕА позива да се ова ситуација не преноси аутоматски на европско тле. Ради се о томе што чак у Америци метод рекинга који се користи за експлоатацију гаса из шркиљаца изазива све веће протесте еколога и локалног становништва које га сматра опасним за водне ресурсе. Довољно негативно шеф МЕА Марија вен дер Хувен разматра и перспективе такозване револуције гаса из шкриљаца у Кини. Али то су разматрања експерата. Што се тиче политичара, они очигледно не намеравају да одустану од сопствених прорачуна. А они могу да се сведу на главнутезу: по сваку цену смањити удео руског гаса на европском енергетском тржишту. И главно средство за достизање овог исполитизованог циља је пројекат изградње гасовода Набуко који координира ЕУ и чувени гас из шкриљаца.

До сада у Европи по питању ефикасности ослањања на гас из шкриљаца већ се појавио озбиљни раскол. Курс развоја технологије експлоатације гаса из шкриљаца су заузеле Румунија, Мађарска, Ппанија, Велика Британија и Пољска. На крају чак толико убеђени присталица истискивања Русије са европских енергетских тржишта, као што је европски комесар за енергетику Гинтер Етингер у недавном интервјуу листу Ди Велт пожурио је да упзори на претерану журбу у тој области. Онје обећао у име Европске комисије да ће израдити јединствена правила експлоатације гаса из шкриљаца и прорадити иста питања очувања животне средине.

Па и у самим САД приликом извођења револуције гаса из шкриљаца појавили су се озбиљни проблеми. Да додамо да је од разраде пољских налазишта већ одустала локална државна компанија Лотос, амерички Ексон Мобил и канадска Талисман енерџи. Последња је отворено изјавила да рентабилна налазишта гаса из шкриљаца једноставно нису пронађена.

- Ипак ЕУ не намерава да одустаје ни од наивних планова да засени гасом из шкриљаца испоруке из Русије, ни од својих цеводовних пројеката. И ради се овде не само о упорности и нежељи да се признају сопствене грешке. У одговарајуће разраде, између осталог у Набуко, већ су уложена огромна средства која су нашла своје срећне адресате – подсетио је Глас Русије генерални дикретор руског Фонда ефективне политике Кирил Танајев.

У суштини на Набуко, на производњу техничког образложења потрошене су колосалне паре. И у том погледу учесници датог процеса су се добро обогатили. Ипак како би се прешло са разрада на изграду цевовода и пуштање гаса европским потрошачима, ту нема ништа ни близу. То је све искључиво политичка и празна реторика.

Ипак објективним прилазима традиционално сметају геополитички прорачуни.

Петар Искендеров,